Proces moord op huisarts Patrik Roelandt uit Izegem van start

De feiten speelden zich op 1 december tussen 15 en 16 uur af in de Rozestraat in Ingelmunster. © a-FM
Redactie KW

Voor de correctionele rechtbank van Kortrijk is woensdag het proces tegen Danny Samyn gestart met een getuigenis van de wetsdokter. Samyn vermoordde op 1 december 2015 huisarts Patrik Roelandt in zijn woonst in Ingelmunster met een messteek. “Hij overleed aan spinale shock, een elegante term voor een messteek dwars door de nek”, verklaarde wetsdokter Werner Jacobs.

Het proces tegen Samyn startte net zoals dat van de Kasteelmoord. De verdediging stelde zich vragen bij de bevoegdheid van de rechtbank en vooral over de strafmaat. Volgens de verdediging kan in deze gecorrectionaliseerde zaak geen straf gevorderd worden van meer dan 20 jaar. De burgerlijke partijen en het openbare ministerie verzetten zich met klem. Ze meenden dat er wel degelijk rechtszekerheid is en deze zaak kan doorgaan. De rechter volgde.

Meteen na deze procedurele insteek werd de wetsdokter opgeroepen op vraag van de burgerlijke partijen. De rechtbank ging daarmee akkoord in een tussenvonnis van midden december. Volgens de dokter strookt het verhaal van Samyn niet met zijn bevindingen. Samyn had het over één messteek terwijl de dokter op de grond lag.

Steek dwars door de wervel

“Er zijn zeker twee messteken toegediend”, zei de wetsdokter. “Een oppervlakkige aan de rechterkant op een horizontale manier. Toen stond hij wellicht voor het slachtoffer. En een tweede steek.” Die ging tot elf centimeter diep en dwars door de wervel. Ook die steek zou toegediend zijn terwijl Roelandt rechtstond. “Er waren ook geen letsels van verweer“, aldus de wetsdokter.

Het openbaar ministerie vroeg ook of de dokter nog in goede gezondheid verkeerde. “Hij had vlot nog tien tot vijftien jaar kunnen leven”, aldus de dokter. Na de ondervraging werd de zitting geschorst.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier