Proces Kasteelmoord uitgesteld naar 18 december

© BELGA
Redactie KW

Het proces over de kasteelmoord is uitgesteld naar de zitting van 18 december. Het uitstel was onvermijdelijk, aangezien de advocaten van André Gyselbrecht en Franciscus Larmit cassatieberoep hebben aangetekend tegen het afwijzen van de wraking van de rechters.

André Gyselbrecht (66), Pierre Serry (67), Evert de Clercq (53) en Franciscus Larmit (40) staan terecht voor de moord op Stijn Saelens op 31 januari 2012 in Wingene. De evaluatiezitting van de correctionele rechtbank van Brugge van maandag 2 oktober vormde de aanleiding voor twee wrakingsverzoeken. Toen kwam het opnieuw tot een lange discussie over de mogelijke rol van een Nederlandse informant. De verdediging van André Gyselbrecht kon zich ook niet vinden in de inhoud van de zittingsbladen. Na de wrakingsverzoeken hadden de drie rechters 48 uur de tijd om zich uit de zaak terug te trekken, maar ze hadden beslist om dat niet te doen. Daardoor moest de eerste kamer van het Gentse hof van beroep bepalen of de rechters vervangen moesten worden. Het hof van beroep stelde op 26 oktober dat de rechters “geen blijk van vooringenomenheid of partijdigheid” hebben getoond.

Cassatie

Meester Johan Platteau kondigde vrij snel aan dat hij cassatieberoep zou aantekenen tegen dat arrest. Ook de verdediging van Franciscus Larmit trok naar het hof van cassatie. Die kwestie zou daar op 12 december behandeld worden, maar de advocaten van Larmit zijn daar niet van op de hoogte. Ook over de datum van de behandeling van het cassatieberoep door de verdediging van Gyselbrecht is nog geen duidelijkheid. Het openbaar ministerie stelde daarom voor om de zaak met vier à vijf weken uit te stellen. “Dan kunnen we kijken hoe het staat in cassatie“, aldus procureur Céline D’havé.

In afwachting van een definitieve uitspraak over de wrakingen werd het proces woensdagochtend een tweede keer geleid door voorzitter Gerda Weymiens. De rechter besloot om de zaak inderdaad met een maand uit te stellen. Op maandag 18 december om 14 uur komen alle partijen opnieuw samen, maar ook dan zal de zaak sowieso nog niet gepleit kunnen worden.