Toeschouwers horen hysterische, schreeuwende en huilende Elisabeth Gyselbrecht

Elisabeth Gyselbrecht huilde aan de telefoon. © LK
Laurens Kindt

Op het proces over de Kasteelmoord is de laatste advocaat van de familie Saelens aan het woord gekomen. Filip Van Hende kreeg de hele zaal stil door een telefoongesprek te laten horen tussen Elisabeth Gyselbrecht en haar vader André, twee dagen na de verdwijning van Stijn Saelens. “Papa, waar is Stijn, ge weet het! Ik kan niet leven zonder Stijn”, huilde Elisabeth aan de telefoon. “Liesbetje toch, ze maken uw kop zot”, repliceerde André Gyselbrecht.

Filip Van Hende begon zijn pleidooi door te schetsen hoe erg de hele zaak nu al zes jaar weegt op de familie Saelens. “Nooit hebben zij een interview gegeven of gereageerd op de vele provocaties die er naar de familie Saelens zijn geweest. En dat waren er veel. Het komt er dus vandaag op aan, de dag van de rechtvaardigheid, om voor eens en voor altijd te zeggen wat zij daarover denken en hoe diep hen dat geraakt heeft. Vijf jaar lang hebben ze moeten wachten op een bekentenis, die dan nog minstens voor een deel gelogen is. En ze zullen zes jaar moeten wachten op een uitspraak van de rechtbank over de moord op hun kind, hun broer. Veel te lang”, vindt de advocaat.

Hysterische, schreeuwende en huilende Elisabeth

Advocaat Van Hende keerde terug naar de periode net na de verdwijning van Stijn Saelens. “Het is 2 februari, twee dagen na zijn verdwijning. Elisabeth zit bij de ouders van Stijn. Van daaruit belt ze naar haar vader. Luister eens goed naar dit gesprek”, pleit hij.

Evert de Clercq, Pierre Serry en Andre Gyselbrecht op het proces dinsdag.
Evert de Clercq, Pierre Serry en Andre Gyselbrecht op het proces dinsdag.© BELGA

In de zaal wordt vervolgens dat getapte telefoongesprek afgespeeld. De hele zaal wordt stil bij het aanhoren van een hysterische, schreeuwende en huilende Elisabeth. “Papa, waar is Stijn? Waar is Stijn? Ge weet het, zeg het, waar is hij?”, klinkt het.

Tijdens het afspelen van het telefoongesprek verstopt André Gyselbrecht zijn gezicht in zijn handen

André Gyselbrecht reageert koel. “Liesbetje, ge zijt toppezot. Zijt ne keer kalm. Doe uw vader dat toch niet aan. Kalmeer en belt mij ne keer terug”, klinkt het. “Ik kan niet zonder Stijn papa. Godverdomme! Ik moet Stijn hebben. Ze moeten hem loslaten!”, antwoordt Elisabeth Gyselbrecht, die ervan uitgaat dat haar echtgenoot ontvoerd werd. “Ze zijn u zot aan ‘t maken daar, zijt ne keer rustig”, sluit André Gyselbrecht het telefoongesprek af.

Filip Van Hende begon zijn pleidooi door te schetsen hoe erg de hele zaak nu al zes jaar weegt op de familie Saelens.
Filip Van Hende begon zijn pleidooi door te schetsen hoe erg de hele zaak nu al zes jaar weegt op de familie Saelens.© BELGA

Tijdens het afspelen van het telefoongesprek verstopt André Gyselbrecht zijn gezicht in zijn handen. Elisabeth Gyselbrecht, die ook aanwezig is, zoekt steun bij haar nieuwe partner. “Dat moet je kunnen. Je eigen dochter belt in blinde paniek, je weet wat er gebeurd is, maar je zwijgt. Meer zelfs: je vraagt aan je dochter wat ze haar vader aandoet. Il faut le faire“, pleit advocaat Van Hende.

Brandhout van vermeend motief

De Gentse advocaat maakte brandhout van het vermeende motief van André Gyselbrecht, de bescherming van zijn kleinkinderen. “In haar eerste verklaring aan de politie na de verdwijning van Stijn – ze zit nog in de combi – zegt Elisabeth dat er inderdaad problemen waren geweest tussen haar en haar man. Maar dat die problemen waren opgelost, dat ze zich verzoend hadden en dat ze op reis zouden gaan. Waar moeit u zich dan mee, André? In welke hoedanigheid, met welke bevoegdheid mengt u zich in dat koppel? U hebt inderdaad klacht ingediend tegen Stijn Saelens, maar u hebt de politie later gezegd dat ze niets moesten doen. Dat ze moesten afwachten. Wat is uw motief dan? Ik zal het u zeggen: u wil controle over iedereen die iets met uw praktijk te maken heeft. Uw dochter werkt er, uw zoon is er afhankelijk van, de vrouw van uw andere zoon werkt er ook. Het wordt tijd om eens de waarheid te vertellen”, klinkt het.

De advocaat gaat nu verder over de rol van de drie andere verdachten.