Proces Kasteelmoord dan toch niet met gesloten deuren

© BELGA
Laurens Kindt

In tegenstelling tot wat enkele advocaten hadden gevraagd, zal de behandeling van de zaak rond de Kasteelmoord dan toch openbaar gebeuren. Dat heeft de rechtbank in Brugge maandagmiddag beslist. Op 2 mei worden de eerste getuigen verhoord.

Vooral de advocaat die de belangen van de kinderen van Stijn Saelens en Elisabeth Gyselbrecht moet behartigen, had aangedrongen op een behandeling met gesloten deuren. Uit het onderzoek bleek namelijk dat André Gyselbrecht, de vader van Elisabeth en dus de schoonvader van slachtoffer Stijn Saelens, eerder een klacht wegens incest had ingediend tegen zijn schoonzoon. Omdat er volgens hem niets met die klacht gebeurde, zou hij dan enkele personen aangezocht hebben om zijn schoonzoon ‘een lesje te leren’.

Omdat de advocaat van André Gyselbrecht eerder al aankondigde dat hij de ‘incestzaak’ in zijn pleidooi zou vernoemen, werd de discussie omtrent de openbaarheid van de pleidooien gevoerd. Uiteindelijk hakte de rechtbank zopas de knoop door: er komen geen gesloten deuren. De behandeling van de zaak is dus toegankelijk voor het grote publiek en de pers.

De rechtbank besliste bovendien om enkele dossiers samen te voegen en bepaalde ook welke getuigen er wel en welke niet zullen verhoord worden. Zo komt bijvoorbeeld de eerste onderzoeksrechter in de zaak, Paul Gevaert, niet getuigen hoewel dat door enkele advocaten wel was gevraagd. De onderzoeksrechter die de zaak uiteindelijk finaliseerde, zal wel komen getuigen. Hij staat samen met de hoofdspeurder op het programma van 2 mei, de eerstvolgende zittingsdag. Die eerstvolgende zitting zal overigens plaatsvinden in de assisenzaal.

(LK)