Proces gestart tegen man uit Oedelem die zijn vrouw op straat neerstak

© BELGA
Redactie KW

Het assisenproces van Bart Van Goethem uit Oedelem wegens moord op zijn vrouw Casandra Baudot is met de voorlezing van de akte van beschuldiging in Brugge ten gronde gestart. Mr. An Govers, die de beschuldigde verdedigt, liet doorschemeren alles in het werk te stellen om de kwalificatie van moord om te buigen in doodslag.

An Govers uit Aalst, die destijds de rechterhand van de bekende strafpleiter Jef Vermassen was, zei tot de jury van zeven vrouwen en vijf mannen dat ze de verhoren van de getuigen zal aanwenden om aan te tonen dat Bart Van Goethem (39) niet met voorbedachte rade handelde.

“Hij wil en zal zijn verantwoordelijkheid opnemen”

“Ik ga tijdens de procesdagen samen met de jury op zoek gaan naar de waarheid. Ik vraag de jury om het debat met een open geest te volgen. Op het einde kan men dan een oordeel vormen over de feiten, met een juiste kwalificatie en een gepaste straf. Dan zal meneer Van Goethem kunnen zeggen dat hij een eerlijk proces heeft gehad.”

Nog volgens de advocate zijn er ook nog de omstandigheden, die de voorbedachtheid ondermijnen. Mr. Govers besloot: “Bart Van Goethem heeft enorm veel spijt. Hij wil en zal zijn verantwoordelijkheid opnemen.” An Govers zal pas tijdens haar pleidooi haar kaarten op tafel leggen. Voor moord riskeert Bart Van Goethem de maximumstraf van 30 jaar ofte levenslang. Tegenover doodslag staat een veel mildere straf.

“Ik was in een fractie van een seconde aan het steken”

Bart Van Goethem bracht met vijf steken met een vleesmes zijn vrouw Casandra Baudot (34) op 16 februari 2011 om het leven. De vrouw wachtte aan de bushalte in de Langestraat in Brugge. Even voordien stond Casandra Baudot samen met Van Goethem, van wie ze sinds een paar maanden gescheiden leefde, voor de Brugse vrederechter. Van Goethem eiste onder meer de exclusieve uitoefening van het ouderlijk gezag over hun vier kinderen, allen tussen vijf en tien jaar, en een onderhoudsbijdrage voor hen. Casandra Baudot eiste zelf de kinderen op omdat naar haar oordeel Van Goethem te agressief tegen hen is.

Bart Van Goethem maakte zich daarover al bij de vrederechter boos. Toen hij met zijn bromfiets huiswaarts keerde, zag hij Casandra aan de bushalte staan. Hij probeerde haar mee te krijgen naar huis, maar het kwam tot een discussie, die escaleerde. Toen de vrouw zei dat hij kinderen niet meer zou zien, ontplofte Van Goethem en haalde het mes uit het opbergvak van zijn bromfiets. “Ik dacht niet na en was in een fractie van een seconde aan het steken.”

Verhoren starten maandag met beschuldigde

Mr. Jackie Longeville uit Oostkamp stelt zich burgerlijke partij voor de halfbroer en de zoon (17) van het slachtoffer uit haar eerste relatie. Hij verdedigt ook de belangen van Anita Vandenbroucke. Zij vergezelde, net als meester Longeville zelf, Casandra Baudot die fatale dag naar de zitting van de vrederechter. Kris Vincke uit Beernem treedt op voor de stiefmoeder van het slachtoffer en de vier minderjarige kinderen van het echtpaar. Nina Van Eeckhaut en Raan Colman uit Gent stellen zich burgerlijke partij namens de halfzus en de natuurlijke moeder van het slachtoffer.

Maandag hervat het proces met het verhoor van de beschuldigde. Daarna starten de getuigenverhoren, die tot donderdag duren. Er staan 54 getuigen op de rol. Volgens assisenvoorzitter Koen Defoort uit Brugge kan het arrest vrijdagavond 23 mei “mogelijk laat” vallen.

(JPT)

Lees hierover ook in Krant van West-Vlaanderen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier