Primeur: PZ Grensleie zet motor met ANPR-camera in

Aan de valbeugels van de motor is een ANPR-camera bevestigd. © AXV
Axel Vandenheede

Politiezone Grensleie proefdraait momenteel met een motor die met ANPR-camera’s is uitgerust. Een primeur in België.

De motor rijdt al bijna twee weken rond in politiezone Grensleie (Menen, Wevelgem, Ledegem) en met succes. Commissaris Stefaan Vannieuwenhuyse: “Hij werd voor het eerst ingezet op 21 mei tijdens de actie Frontier en we hadden meteen prijs: we konden een geseind persoon interpelleren. Intussen scanden de camera’s van de motor al 1.900 nummerplaten en dat leverde al 9 positieve vaststellingen op.”

Die vaststellen gaan over geseinde personen, niet-gekeurde of niet-verzekerde voertuigen… Dat kan omdat de motor een computer aan boord heeft die in contact staat met verschillende politionele databanken.

Snel en wendbaar

“In elk geval heeft Grensleie een mooie primeur te pakken, want wij zijn de eerste politiezone die over een motor met ANPR-camera’s beschikt”, vervolgt de commissaris. “Met dank aan de goede samenwerking met Polis-Service uit het Antwerpse Lille. De andere politiezones zijn meer dan geïnteresseerd in zulke motoren met ANPR-camera’s en wij zijn ervan overtuigd dat die motoren een meerwaarde bieden: een motor is sneller en wendbaarder en dus flexibeler in de strijd tegen de criminaliteit.”

Op de motor is ook een computer en touchscreen bevestigd.
Op de motor is ook een computer en touchscreen bevestigd.© AXV

Het proefproject bij PZ Grensleie loopt nog de volledige zomer. Daarna volgt een evaluatie. Een politiemotor met ANPR-camera’s, een touchscreen en een computer uitrusten kost 17.000 euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier