Priester uit Hooglede wegens twijfel vrijgesproken van zedenfeiten

21/06/16 om 10:29 - Bijgewerkt om 10:29

Volgens de priester gebeurden de seksuele handelingen met wederzijdse toestemming.

Priester uit Hooglede wegens twijfel vrijgesproken van zedenfeiten

Een 50-jarige priester uit Hooglede is vandaag door de correctionele rechtbank van Kortrijk vrijgesproken voor verkrachting en aanranding van een 17-jarige jongen in 2002, toen hij nog priester was in Menen. Volgens de rechter is er twijfel of het slachtoffer nog minderjarig was en of de feiten al dan niet met toestemming gebeurden.

Het vermeende misbruik startte in 2002. Het slachtoffer ging bij de priester op bezoek om wat hulp te krijgen bij een schoolopdracht. Het gesprek ging de seksuele toer op. Bij de bezoekjes daarna volgden nog aanrakingen en seksuele handelingen. Pas in maart 2013 meldde het slachtoffer de feiten aan het opvangpunt voor seksueel misbruik binnen de kerk, die de klacht vervolgens naar het gerecht doorspeelde. De priester kreeg aanvankelijk van het bisdom enkel een verbod om nog met jongeren om te gaan, de minimumsanctie in dergelijke gevallen. Anderhalf jaar later, in november 2014, zette de Brugse bisschop Jozef De Kesel hem toch op non-actief, na commotie rond een andere priester. Die maatregel blijft voorlopig van kracht. De priester gaf altijd toe dat er seksuele handelingen zijn gesteld maar ontkende dat er sprake is van misbruik omdat alles met wederzijdse toestemming gebeurde. Het vermeende slachtoffer ontkende dat er (volledige) toestemming voor de seksuele handelingen was.

(LSi)

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!