Potloodventer uit Harelbeke riskeert zes maanden cel

© iStock
Redactie KW

Een 75-jarige man uit Harelbeke dreigt zes maanden in de cel te belanden voor herhaaldelijke feiten van openbare zedenschennis op provinciaal domein De Gavers in Harelbeke. “Ik was aan het plassen”, verdedigde Marnix B. zich.

Het was na de podiumceremonie van de E3-wielerwedstrijd in maart 2017 dat de politie eindelijk een verdachte kon vatten die in aanmerking kwam voor de vele klachten van openbare zedenschennis in natuurdomein De Gavers. De bloemenmeisjes waren na de ceremonie naar hun auto gegaan om iets op te halen toen ze een verdachte man in hun omgeving spotten.

“Marnix B. kwam heel dicht bij hen staan en begon er te plassen, terwijl er daarvoor andere mogelijkheden voorzien waren”, aldus de procureur. “Toen de meisjes hem aankeken, zagen ze dat hij in hun richting gedraaid stond en dat hij duidelijk zijn geslachtsdeel aan het masseren was. De politie kwam tussenbeide en vond al vrij snel een link naar andere meldingen van gelijkaardig gedrag in De Gavers”, klonk het.

Struiken

Dat Marnix B. ook voor die feiten in aanmerking kwam, was al vrij snel duidelijk. De man woont op een steenworp van het domein en de vele getuigen omschreven de onbekende potloodventer als ‘een oudere man die vaak in De Gavers komt’. Begin juni 2016 hadden wandelaars in De Gavers hem al opgemerkt toen hij stond te masturberen langs het wandelpad. Daarbij keek hij zonder schroom de slachtoffers aan.

Een week later schrokken andere wandelaars zich een hoedje toen een plassende man zich plots omdraaide en bleek dat hij zichzelf aan het bevredigen was. Eind mei 2016 sloeg Marnix B. opnieuw toe. Toen zat hij verscholen in de struiken, maar wandelaars merkten hem op. “Maar zelfs dan blijft hij verder doen en kijkt hij de slachtoffers aan“, aldus de procureur.

Kanker

Marnix B. is zich van geen kwaad bewust en vroeg de rechter om de vrijspraak. “Sinds ik geopereerd ben voor blaaskanker, heb ik moeite met plassen. Ik moet mijn geslachtsdeel wel masseren om te kunnen plassen en de pijn te verlichten. Als er mij iemand opmerkt, fatsoeneer ik mezelf en ga ik weg”, verdedigde hij zichzelf.

Het parket merkte echter op dat hij al voor zijn operatie bekend stond voor feiten van openbare zedenschennis. “Ik heb daar toen inderdaad een zware fout begaan maar ik ben in therapie gegaan daarvoor. Na die therapie heb ik dat nooit meer gedaan”, bezwoer B. de rechter. “Ik ga uw medisch probleem niet minimaliseren, maar het is uw verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat niemand u kan zien. Stel u dan tegen een muur”, gaf de rechter hem nog als advies mee. Op 7 mei is er uitspraak.

(LK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier