Poolse trucker veroordeeld voor diefstal van miljoenen sigaretten in Deerlijk

Redactie KW

Een Poolse vrachtwagenchauffeur heeft van de correctionele rechtbank van Kortrijk een celstraf van vijftien maanden en een boete van 1.500 euro gekregen voor zijn betrokkenheid bij de diefstal van een lading van maar liefst 6,8 miljoen sigaretten in Deerlijk.

Op 4 maart zocht de chauffeur van een Franse trekker met oplegger in het centrum van Deerlijk ‘s ochtends vroeg naar zijn bestemming. Toen dat niet meteen lukte, stapte hij uit en ging te voet op zoek. Inzittenden van een Fiat Punto met Nederlandse nummerplaat beloofden hem zijn bestemming aan te wijzen, maar lokten de man gewoon in hun wagen en zetten hem wat verderop weer af. Ondertussen verdween zijn vrachtwagen.

“Gewoon aan het depanneren”

Enkele uren later kon de gestolen trekker in het Nederlandse Valkenswaard getraceerd worden. De oplegger met de sigaretten hing al vast aan de Poolse trekker van Jacek Z., die meteen in de boeien werd geslagen en aan ons land uitgeleverd. Hij verblijft al vijf maanden in de cel. Ook op het stuur en de versnellingspook van de gestolen Franse trekker vonden speurders DNA van de man. De Pool wist van de inhoud en de oorsprong van zijn lading naar eigen zeggen niets af en was in opdracht van zijn werkgever gewoon een collega aan het depanneren.

Enkel de vijf maanden die hij tot op vandaag al in voorhechtenis zat, sprak de rechter als effectieve straf uit. De rest van de celstraf en boete zijn voorwaardelijk.

(Lsi)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier