Pooier uit DSK-proces nu ook voor Kortrijkse strafrechter

Dominique 'Dodo la Saumure' Alderweireld staat in Kortrijk terecht. © GF
Redactie KW

In Kortrijk is een groot proces aangevat rond prostitutie en mensenhandel. Twaalf beklaagden staan er terecht voor bars in het Kortrijkse, maar ook in Wallonië en voor mensenhandel.

Dominique ‘Dodo la Saumure’ Alderweireld staat in Kortrijk terecht voor lidmaatschap van een criminele organisatie, uitbating van prostitutiehuizen en mensenhandel met gebruik van geweld, intimidatie, bedreigingen en corruptie. Het dossier gaat om een aantal bordelen in het Kortrijkse, maar vooral ook in Wallonië. Het onderzoek werd gevoerd door de parketten van Kortrijk, Henegouwen en Doornik.

Tijdens het proces tegen Dominique Strauss-Kahn in Rijssel in 2015 gaf Dodo Alderweireld toe dat hij pooier was, met enkele bordelen op Belgisch grondgebied. Het parket meende dat hij prostituees had geleverd voor de seksfeestjes bij DSK. Toen werd Alderweireld, net als DSK zelf, vrijgesproken. Nu riskeert hij dus mogelijk opnieuw een strafrechtelijke veroordeling. Samen met hem staan nog elf beklaagden terecht, vooral Fransen maar ook enkelen van Marokkaanse afkomst. Er worden ook diverse (ondertussen failliete) bvba’s uit Kuurne, Ronse en Doornik.

Doorverwijzing naar Doornik?

Het was de bedoeling om conclusietermijnen op te stellen, maar er is nog discussie in welk gerechtelijk arrondissement het dossier behandeld zal worden. Omdat de beklaagden Franstalig zijn, vragen enkele van hun advocaten om het dossier door te verwijzen naar Doornik. “Daar kunnen ze zich in hun eigen taal uitdrukken, zoals de taalwet voorschrijft. Ik had die vraag al aangekondigd in de raadkamer”, zegt Jean-Baptiste Nottebaert, de advocaat van Dominique Alderweireld.

“De zaak zit al zes jaar in Kortrijk en er is een tolk. Ik verzet me dan ook tegen de verwijzing”, meent meester Thomas Vandemeulebroucke, die ook voor een van de beklaagden tussen komt. Ook de burgerlijke partij wil het dossier liever in Kortrijk houden. Op 18 april wordt een debat gevoerd over de taalwet. Pas wanneer beslist is of het proces al dan niet in Kortrijk gevoerd wordt, zal er ten gronde worden gepleit.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier