Politiezone Vlas rijdt de klok rond met ANPR-wagen

© Frank Meurisse
Redactie KW

Politiezone Vlas (Kortrijk, Kuurne en Lendelede) schakelt zo digitaal een versnelling hoger in de strijd tegen criminaliteit.

In Lendelede werden gisteren drie ANPR-wagens voorgesteld, maar daar stopt het niet bij. Bedoeling is in de nabije toekomst ook industrie- en handelszones uit te rusten met dergelijke nummerplaatherkennende camera’s.

“Om de strijd verder aan te binden tegen rondtrekkende dadergroepen investeert de politiezone Vlas in toptechnologie op vlak van camera’s en software”, zei burgemeester van Kortrijk Vincent Van Quickenborne bij de voorstelling van de drie ANPR-voertuigen waarover de politiezone voortaan beschikt. ANPR-wijst op de nummerplaatherkenning, maar er zit veel meer technologie in de wagens.

De beelden kunnen ook live doorgestuurd worden naar politievoertuigen in de omgeving

“Er steken ook camera’s in die vanuit het voertuig filmen. Dit kan om verkeersovertreders op hun gedrag te wijzen – de snelheidsmeters zijn geijkt – maar de beelden kunnen ook live doorgestuurd worden naar politievoertuigen in de omgeving”, klinkt het bij de politie. “Een achtervolging bestaat niet meer uit het via de radio doorgeven van posities. Het achtervolgende voertuig wordt ingegeven waarna de navigatie zich hierop afstemt.”

Maar ook met de eigenlijke ANPR-technologie (Automatic Number Plate Recognition) wordt een stap verder gegaan. De info wordt 30 dagen bijgehouden en kan in die tijd geanalyseerd worden. Ook hiervoor is het nodige personeel voorzien. De mogelijkheden zijn schier eindeloos, want de nummerplaten kunnen aan tal van databases gekoppeld worden.

Politiezone Vlas rijdt de klok rond met ANPR-wagen
© Frank Meurisse

Al dit moois levert ook effectief resultaten op. Tussen september en november werden ruim 81.000 nummerplaten gelezen tijdens de patrouilles. 874 daarvan leverden een ‘hit’ op en werden door de politie van dichterbij bekeken. In 37 procent van de gevallen ging het om de keuring die niet in orde was, 29 procent stond politioneel geseind, 16 procent betrof ingetrokken rijbewijzen. In de overige gevallen ging het om niet-verzekerde voertuigen, boetes van buitenlandse voertuigen die nog openstonden enz.

In de toekomst willen de gemeentes uit de politiezone Vlas nog verder de kaart van ANPR trekken. “De technologie kan perfect gekoppeld worden aan het cameraschild waar de provincie momenteel aan bouwt. Bedoeling is dat er langs invalswegen vaste ANPR-camera’s komen. Deze zullen ook aan industrie- of handelszones geplaatst worden. Dit laat toe preventief in te grijpen of nadat feiten gepleegd werden de voertuigen die in de buurt waren te controleren.”

(MI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier