Politiezone Vlas krijgt extra kracht in strijd tegen computercriminaliteit

© Archief
Redactie KW

De bestaande recherchedienst computerfraude, de LCCU ofwel Local Computer Crime Unit, van de politiezone Vlas (Kortrijk, Kuurne, Lendelede) krijgt er een nieuwe inspecteur bij. Meteen goed voor een verdubbeling van die dienst.

“De mogelijkheden van het internet hebben ons leven de voorbije jaren heel wat makkelijker gemaakt. Helaas krijgen we daardoor ook meer te maken met vormen van internetfraude, de zogenoemde cybercrime of computercriminaliteit“, vertelt woordvoerder Thomas Detavernier.Daarbij proberen criminelen vooral bank- en persoonlijke gegevens te ontfutselen om zo hun slachtoffers financieel op te lichten. Zowel op nationaal als op lokaal vlak was er in de eerste helft van 2017 een stijging van de computercriminaliteit merkbaar.”

De politiezone Vlas wil in de strijd tegen cybercrime niet achterblijven. Om tegemoet te komen aan de uitdaging werd beslist de bestaande recherchedienst computerfraude te verdubbelen. De Local Computer Crime Unit zal dus vanaf 1 januari 2018 over een tweede fulltime politiemedewerker beschikken in de strijd tegen cybercrime. Op die manier kan de zone dubbel zoveel onderzoeken opstarten en is men in staat om de nieuwe criminaliteitstendensen het hoofd te kunnen bieden.

Investeren in expertise

In de strijd tegen criminaliteit wordt steeds meer gebruik gemaakt van smartphones, tablets, laptops, camerabeelden van particulieren,… “Deze worden in beslag genomen om uit te lezen op zoek naar bewijsmateriaal. Vaak onder hoge tijdsdruk. Vandaar de nood aan medewerkers die beschikken over de nodige ICT-kennis om deze steeds ingewikkeldere taken uit te voeren.” Vlas acht het dan ook belangrijk om verder te investeren in een groeiende cybercrime-expertise.

“Het politiecollege gelooft sterk in de kracht van de nieuwe technologische middelen“, zegt Vincent Van Quickenborne, voorzitter van het college en burgemeester van Kortrijk. “De investering in extra mankracht in de strijd tegen cybercriminaliteit is een volgende, belangrijke stap.”

“Doe aangifte”

De PZ Vlas benadrukt dat mensen die het slachtoffer zijn van (poging tot) internetfraude, steeds aangifte moeten doen. “Alleen op die manier kan de politiezone een goed beeld krijgen van het probleem en dossiers uitbouwen tegen internetcriminelen”, aldus Detavernier.

Langskomen om een aangifte doen in Kortrijk kan voortaan ook op afspraak en zonder lange wachttijden. Dit kan je doen via de nieuwe app ‘Digiloket PZ Vlas’ of via www.pzvlas.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier