Politiezone Tielt voert GAS-boetes in voor kleine overtredingen

Redactie KW

In een nieuwe algemene politieverordening van PZ Tielt worden GAS-boetes opgenomen, tot 350 euro.

“Door de invoering van deze sancties hebben we straks een instrument in handen om kleine vormen van overlast te beboeten”, zegt de Tieltse burgemeester Els De Rammelaere, voorzitter van het politiecollege van PZ Tielt.

De gemeenten Tielt, Pittem, Ruiselede, Wingene, Ardooie en Lichtervelde behoren sinds de politiehervorming tot de politiezone Regio Tielt, maar op vandaag heeft – begrijpe wie kan – nog elke gemeente haar eigen politiereglement. Daar komt binnenkort eindelijk verandering in, wat het ook voor politiediensten gemakkelijker moet maken om een zelfde handhavingsbeleid te voeren.

Raadsleden van alle aangesloten gemeenten – ook de leden van de jeugdraden – krijgen dezer dagen op infomomenten meer uitleg over die uniforme algemene politieverordening die na de goedkeuring van alle gemeenteraden in alle aangesloten gemeenten van toepassing zal zijn.

“We zijn al jaren vragende partij voor een algemene politieverordening die voor alle aangesloten gemeenten geldt”, duidt de Tieltse burgemeester Els De Rammelaere, die voorzitter is van het politiecollege, waarin haar collega-burgemeesters en korpschef Claude Vandepitte in vertegenwoordigd zijn.

Nieuwe uitdagingen

Na vele vergaderingen en veel wikken en wegen ligt nu een consensus op tafel. Eerste doelstelling was om de verschillende gemeentelijke politiereglementen op elkaar af te stemmen. En links en rechts aan te passen aan nieuwe, maatschappelijke uitdagingen en behoeften.

Minstens even belangrijk is dat in één beweging de aangesloten gemeenten nu ook – in navolging van heel wat andere steden en gemeenten in Vlaanderen – gas-boetes gaan invoeren. Die gemeentelijke administratieve sancties (GAS) worden door de gemeentebesturen gebruikt om (kleine) vormen van overlast voortaan te kunnen beboeten. “Het is bekend dat niet alle overtredingen door de politie worden bekeurd, of : heel wat van die kleine zaken worden door de parketten geseponeerd. Nochtans gaat het soms over overtredingen die heel wat mensen overlast kunnen berokkenen, of bijvoorbeeld schade aan het openbaar domein.”

Wildplassen, sluikstorten, onwettig kappen van bomen, geluidsoverlast, vuurwerk buiten de vergunde uren, oplaten van wensballonnen, foutief parkeren… Het gaat om een lange lijst van overtredingen, die na goedkeuring van de algemene politieverordening door de verschillende gemeenteraden met een gas-sanctie kunnen worden beboet.

Procedure

Een overtreding kan worden bekeurd met een gas-boete van maximum 350 euro, maar een verleende vergunning kan ook geschorst of ingetrokken worden. De kans bestaat zelfs dat een inrichting (bv. een café) tijdelijk of definitief wordt gesloten. Intrekkingen van bijvoorbeeld vergunningen of sluitingen blijven de bevoegdheid van het college van burgemeester en schepenen. Administratieve geldboetes kunnen worden opgelegd door de sanctionerend ambtenaar. Het is zijn exclusieve en autonome bevoegdheid. Niet elke inbreuk zal echter bestraft worden met een administratieve sanctie. De sanctionerend ambtenaar kan immers ook beslissen om een bemiddelingsprocedure op te starten waardoor alternatieve straffen, zoals bv. gemeenschapsdienst, tot de mogelijkheden behoren. Tegen de beslissing van de sanctionerend ambtenaar is ook beroep mogelijk bij de politie- of jeugdrechter.

Tot de invoering een feit is, moet nog een hele procedure worden doorlopen. Nog dit : indien de ‘dader’ een minderjarige is, die de leeftijd van zestien jaar heeft bereikt op het tijdstip van de feiten, is bemiddeling verplicht en bedraagt het maximum van de boete 175 euro.

(LVA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier