Politiehond Oscar uit Knokke-Heist in de ‘bloemetjes’ voor knap speurwerk

Redactie KW

Een politiehond die een ramkraak helpt oplossen. Het is geen dagelijkse kost. En daarom werd Oscar, de zes jaar oude Mechelse herder van de politiezone Damme/Knokke-Heist, gisteren in de bloemetjes gezet. Hij kreeg een groot hondenbot met een strik er rond uit de handen van de korpschef. “Het klinkt een beetje ludiek, maar de hond speelde een cruciale rol in dit dossier”, zegt woordvoerster Isolde Van Eenooghe.

In de nacht van 11 op 12 april reed een jeep in op de vitrine van een winkel in de Kustlaan in Knokke-Heist. De daders gingen aan de haal met 150 handtassen, juwelen en parfum. De handtassen konden even later in één van de vluchtwagens teruggevonden worden. Bovendien hadden ze eerder al tevergeefs geprobeerd om ook bij een juwelier binnen te rijden.

“Na de ramkraak zijn de verdachten met een voertuig weggevlucht”, vertelt de woordvoerster. “Onze collega’s zetten onmiddellijk de achtervolging in. Op een gegeven moment stopte de wagen en vluchtten de verdachten te voet weg. We kamden de omgeving uit en Oscar ving een menselijke geur op. Hij kon daardoor één van de verdachten in de struiken aantreffen.”

De 35-jarige Roemeen kon door de politie in de boeien geslagen worden. Zo’n twee maanden later leek de zaak helemaal opgelost toen ook zijn kompanen geklist konden worden. Ondertussen zitten een zestal Roemenen in de cel voor hun aandeel bij de ramkraak. Zij verschenen eerder ook al voor de Brugse raadkamer. “Mede dankzij Oscar en hondengeleider Henk Defoort kon deze zaak opgelost worden“, zegt Isolde Van Eenooghe. “En om hem daarvoor te belonen kreeg hij officieel een hondenbot uit de handen van onze korpschef. Een geschenk dat hem duidelijk beviel, want hij begon er onmiddellijk van te smullen” lacht ze.

(TL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier