Politie Westkust waarschuwt voor valse mails

Redactie KW

De mails zijn zogenaamd afkomstig van de Nationale kamer van Gerechtsdeurwaarders maar deze beroepsvereniging heeft hier uiteraard niets mee te maken.

De politie Westkust kreeg melding van een nieuw geval van ransomware. Een student uit De Panne opende een mail zogenaamd afkomstig van de Nationale kamer van Gerechtsdeurwaarders via zijn smartphone waardoor zijn toestel werd geïnfecteerd en bijgevolg onbruikbaar werd. De oplichters eisten 100 euro voor een opnieuw bruikbaar toestel/netwerk, uiteraard is er geen garantie dat dit ook effectief zo is na betaling. Nieuw is dat dit keer geen computer werd geïnfecteerd, maar een smartphone. De student was zo slim om hier niet op in te gaan en zette zijn toestel terug naar fabrieksinstellingen, maar al zijn bestanden is hij jammer genoeg kwijt.

Na de bedrijven, nu de particulieren

In het verleden richten oplichters hun pijlen voornamelijk op bedrijven waar het ging om grote sommen geld met grote economische rampen als gevolg. Nu viseren ze eveneens particulieren voor kleine sommen geld. “Door dit lagere bedrag zijn slachtoffers rapper geneigd om het bedrag te betalen, in volle overtuiging dat hun toestel nadien weer zal werken. Wees dus alert, open de mail niet en ga hier zeker niet op in” waarschuwt Ine Deburchgraeve, communicatieverantwoordelijke bij de politie Westkust.

(red)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier