Politie vindt 14 illegalen in gecrashte wagen van mensensmokkelaar

© BELGA
Redactie KW

De mensensmokkelaar werd na een achtervolging geklist en aangehouden.

Aan de actie nam een dertigtal politiemensen deel. Naar het voorbeeld van de succesvolle acties ter hoogte van de snelwegparkings bundelden meerdere korpsen de krachten.

Tot driemaal toe werd een politievoertuig geramd

In het holst van de nacht stelden de politiediensten vast dat de bestuurder van een Citroën Berlingo in Veurne een meer dan bijzondere aandacht had voor de vrachtwagens die er geparkeerd stonden. Op het gepaste ogenblik werd besloten om tot interceptie over te gaan, waarbij het voertuig de vlucht nam. Vluchten via de autostrade was onmogelijk gemaakt, waarna het voertuig als spookrijder wegreed. De bestuurder was duidelijk niet van plan om te stoppen. Gezien het voertuig heel zwaar was geladen, raakte het onderstel herhaaldelijk de rijbaan. De achtervolging heeft zich voortgezet op de autosnelweg aan waanzinnige snelheden, waarbij een politievoertuig tot driemaal toe werd geramd.

Uiteindelijk is de bestuurder de controle over het stuur verloren en is het voertuig op de linkerrijstrook van de autosnelweg tot stilstand gekomen. De verdachte was bam daarop te voet de vlucht, op de hielen gezeten door de politiediensten. Toen hij op een gegeven ogenblik in de vaart sprong om zo te kunnen ontsnappen, is een politieman hem achterna gesprongen en kon hij worden gearresteerd. De verdachte is een 29-jarige man uit Irak.

Bij het openen van de achterdeur vielen verschillende mensen uit het voertuig

Toen de politiediensten het zwaar geladen voertuig Citroën Berlingo openden, was de verwondering zeer groot: maar liefst veertien mensen zaten achteraan in de Citroën Berlingo gepropt. Zij konden totaal niet bewegen en bij het openen van de achterdeur vielen verschillende mensen uit het voertuig. Het hoeft geen betoog dat de bestuurder bij het uitvoeren van de halsbrekende toeren, al slingerend over de wegen en met zeer hoge snelheden, waarbij het politievoertuig meermaal bewust werd geramd, het leven van veertien mensen en de politiemensen in gevaar heeft gebracht.

De verdachte zal vandaag worden voorgeleid voor de onderzoeksrechter te Veurne, die zal beslissen omtrent zijn eventuele aanhouding.

Eerder al gelijkaardige achtervolging

Afgelopen weekend, in de nacht van vrijdag op zaterdag, vond ook al een achtervolging plaats die werd uitgevoerd door de politiezone Westkust. Een voertuig BMW nam de vlucht voor de politiediensten, en daarbij werden snelheden boven de 200km/u gehaald. Na eerst te zijn gevlucht, keerde hetzelfde voertuig kennelijk enkele uren later terug, waar het onmiddellijk opnieuw in het vizier van de politiezone Westkust kwam, zodat opnieuw de achtervolging werd ingezet. Daarbij begon het voertuig BMW te slippen en ramde een vangrail, als gevolg waarvan het tot stilstand kwam. Drie van de vier inzittenden namen daarbij de vlucht, doch één ervan gaf zich onmiddellijk over. Hij werd samen met de vierde inzittende ingerekend. Uit het verder onderzoek dat de politiezone Westkust en de Federale Gerechtelijke Politie samen hebben gevoerd, is gebleken dat er voldoende aanwijzingen waren dat één persoon voor de onderzoeksrechter kon worden voorgeleid als mensensmokkelaar. De onderzoeksrechter heeft de 23-jarige man uit Irak op zaterdag kort voor middernacht aangehouden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier