Politie roept eigenaars van aanhangwagens op tot waakzaamheid

14/01/15 om 09:51 - Bijgewerkt om 09:51

Bron: Kw

In de omgeving van de politiezone Arro Ieper zijn de laatste tijd heel wat aanhangwagens gestolen. Er is stilaan sprake van een plaag en de politie roept de eigenaars dan ook op alert te zijn.

Politie roept eigenaars van aanhangwagens op tot waakzaamheid


Omdat aanhangwagens onder de 750 kg nergens geregistreerd staan, is het zeer moeilijk om een gestolen aanhangwagen op te sporen of te herkennen. "In een aangifte wordt vaak de kleur van de zijpanelen als enige bijzonderheid aangegeven. Dit is voor dieven echter binnen het kwartier verholpen met een spuitbus lak. Dit maakt het terugvinden van een gestolen aanhangwagen vrijwel onmogelijk en maakt deze ook eenvoudig door te verkopen", aldus communicatieconsulent Glenn Verdru.

Preventieve maatregelen

De politie wil de eigenaars van aanhangwagens dan ook oproepen tot het nemen van enkele preventieve maatregelen. "Stal je aanhangwagen uit het zicht van de openbare weg", begint Glenn Verdru. "Enkel een disselslot is vaak niet voldoende. Vaak wordt de kabel van de handrem doorgeknipt, waardoor de aanhangwagen met behulp van een touw alsnog eenvoudig te verplaatsen is. Veranker de aanhangwagen dus met een goed kettingslot aan wand of bodem. Let op: dit mag enkel als je aanhangwagen op privéterrein staat en niet op de openbare weg. Maak gebruik van een extra wielklem."

"Hang stickers op je aanhangwagen"

Maak je aanhangwagen uniek, door het inslaan van een uniek nummer of code met slagletters, bijvoorbeeld op de boom en as, geeft hij ook nog mee. "En hang stickers op je aanhangwagen. Hoe opzichtiger, hoe minder interessant om te stelen - en moeilijker om direct door te verkopen. Neem foto's. Wordt de aanhangwagen toch gestolen, dan weet de politie uit te kijken naar welk type."

Tot slot bestaan er ook traceersystemen, die de GPS-locatie in reële tijd doorgeven. Bij diefstal kan deze dan gemakkelijker teruggevonden worden.

(FJA)

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!