Politie gaat uit van ontradend effect van aanwezigheid veiligheidsagenten op snelwegparkings

© BELGA
Redactie KW

Sinds zondagavond houden bewakingsagenten een oogje in het zeil op de snelwegparkings in West-Vlaanderen.

En met succes, want op de eerste dag konden ze hun nut al bewijzen. In Jabbeke werd een transmigrant onderschept. Zijn papieren van de Dienst Vreemdelingenzaken waren weliswaar wel nog geldig. De man mocht dan ook snel weer beschikken. “Maar het toont aan dat die aanpak loont. Hoe meer ogen, hoe beter“, zegt Frank Demeester, procureur bij het West-Vlaamse parket. “We kunnen dit initiatief enkel toejuichen. Want die snelwegparkings zijn cruciale plaatsen voor mensensmokkelaars. De permanente aanwezigheid van bewakingsagenten zal ongetwijfeld een ontradend effect hebben.”

Een maand lang zal een privébewakingsfirma mensen inzetten om de snelwegparkings in de gaten te houden. Die waren gisteren niet opvallend aanwezig, maar liepen wel op de parkings rond. In Jabbeke werden twee agenten met een hond ingezet. Een project dat ook burgemeester Daniël Vanhessche toejuicht. “Dat ontlast de lokale politie toch een beetje. En dat kunnen we alleen maar positief noemen.”

De afspraak is dat de bewakingsagenten de politie verwittigen op het moment dat er zich verdachte handelingen voordoen op één van de parkings. Dat zorgde zondagnacht al direct voor enkele meldingen. “Van de concrete inhoud daarvan ben ik niet helemaal op de hoogte”, zegt procureur Demeester. “Maar het is wel goed dat er onmiddellijk resultaten uit voortvloeien.”

De procureur hoopt dan ook dat het initiatief na de eerste maand verlengd kan worden. “Een intensievere blik op die snelwegparkings is voor iedereen een goeie zaak”, zegt hij. “De vrachtwagenchauffeurs willen zich ook op een veilige manier kunnen parkeren. En voor de buurtbewoners kan het een geruststelling zijn om te weten dat er dag en nacht gecontroleerd wordt.”

Hetzelfde verhaal bij de lokale politiezone Kouter. Met de parkings in Jabbeke en Westkerke vormen zij toch ook een cruciale partner in het verhaal. “Al zijn de snelwegparkings niet echt onze afdeling”, zegt woordvoerster Annemie Wittesaele. “Maar uiteraard zijn wij ook wel heel intensief met de problematiek bezig. Het is dan ook alleen maar positief dat die mensen daarvoor ingezet kunnen worden.”

De samenwerking tussen de bewakingsfirma en de politiediensten gebeurt via de dienst 101. Die worden verwittigd van zodra de bewakingsagenten verdachte zaken opmerken. “We kunnen uiteraard niet verwachten dat die mensen een groep vluchtelingen die de velden in loopt gaan achtervolgen”, zegt Wittesaele. “Voor zo’n zaken kunnen zij dan bijstand van de politie vragen.”

(TL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier