“Pierre Serry was een marionet in de handen van André”

Advocaat Walter Damen op het proces. © BELGA
Laurens Kindt

Op het proces over de Kasteelmoord zijn de advocaten van Pierre Serry dinsdagmiddag begonnen aan hun pleidooi. Volgens Walter Damen en Kris Vincke was hun cliënt een ‘marionet in de handen van André Gyselbrecht’.

Walter Damen nam als eerste het woord. “Eindelijk, na zes jaar, kunnen we het woord nemen in deze zaak. Ik wil u, mevrouw de rechter, danken voor de eerlijke en correcte manier waarop u dit proces hebt geleid. Ik zeg dat niet om iets af te kopen of om in de gunst te komen. Ik zeg dat omdat de manier waarop we dit proces moeten voeren heel moeilijk is. En ook dit dossier is heel moeilijk. Ik ben heel blij dat ik zo laat in het dossier ben gekomen. Daardoor heb ik toch een soort helikopterzicht kunnen ontwikkelen. Ik was vanmorgen eigenlijk heel triest toen ik opstond. Ik was aangegrepen door die video gisteravond. Ik heb ooit tegen Johan Platteau geroepen dat hij moest stoppen met zijn cinema en nu kwam hij een echte film tonen op vier schermen. Dat is zijn goed recht. Maar ik was daar heel triest over. Omdat ik een kapotte familie heb gezien en me inbeeldde hoe het bij die andere familie zat, de Saelensen. Die zijn dubbel kapot“, klonk het.

Dramatische periode

“En dan zie je die moeder zitten (Monique Van Poucke, de echtgenote van André Gyselbrecht, LK). In haar mooie huis, maar zonder het inkomen dat haar man genereerde. Met haar dochter die uit een dramatische periode komt. Ik denk dat meneer Gysbrechts (de advocaat noemt dokter Gyselbrecht consequent ‘meneer Gysbrechts’, LK) hier inderdaad de hoofdverantwoordelijke is voor het hele drama in dit dossier”, pleitte advocaat Damen.

Advocaat Walter Damen noemt dokter Gyselbrecht consequent ‘meneer Gysbrechts’

Volgens hem werd Pierre Serry het slachtoffer van een geslepen dorpsdokter. “Meneer Gysbrechts legde wel degelijk druk op Pierre Serry, die een vertrouwensman zag in meneer Gysbrechts. Pierre Serry had een onwaarschijnlijk respect en dankbaarheid voor de dokter, door de palliatieve zorgen die hij gaf aan de vader van Pierre Serry. Vergeet dat niet, meneer Gysbrechts. U was op dat moment een man van stand, Meneer Doktoor, en dat was een gezagsrelatie die u had met Pierre Serry, die de beroepssjacheraar van Tielt, Ruiselede en omstreken was. Hoe komt Pierre Serry erbij om een moord te laten plegen, om uitvoerders te zoeken? Ik ben beginnen zoeken naar andere mensen die mee gestapt zijn in dat verhaal van Meneer Doktoor. Zijn er nog? Hoeveel mensen kende meneer Gysbrechts die dit zouden kunnen, uitvoerders zoeken voor een moord? Ik ken natuurlijk niet heel crimineel Vlaanderen, maar eigenlijkis het logisch dat je bij Pierre Serry uitkomt. Maar ook zijn vriend, procureur des Konings Guido Beke, heeft hij kunnen overtuigen. Is dat abnormaal? Als je in nood bent en je kent een procureur, dan bel je die. En de dokter was in nood, of zo zat het toch in zijn hoofd. En procureur Beke schrijft brieven. Een psycholoog ook. Het kindermeisje begint te spioneren. Dat begint allemaal in mei/juni 2011. Het verhaal over een problematische situatie door een psychopathische Stijn Saelens die incest pleegde. Het is ook dat verhaal dat Pierre Serry vanaf mei/juni te horen krijgt.”

Totaal andere tactiek

De Antwerpse advocaat, die momenteel ook actief is in het assisenproces tegen Renaud Hardy in Tongeren, stelde daarop een vraag aan dokter Gyselbrecht wiens naam hij ondertussen wél correct uitspreekt. “Dan krijg je die hele oorlog met justitie, na de eerste vrijlating van André Gyselbrecht. Maar zeg mij eens, dokter, als je dan denkt dat je kleinkinderen in zo’n hoge nood zit, waarom ga je dan niet naar de politie om alles op te biechten? Om te zeggen dat je je kleinkinderen wou beschermen en dat je vraagt om berecht te worden? Men doet dat niet. Ik begrijp nog altijd niet waarom. Waarom kies je dan voor een totaal andere tactiek? Je eigen zoon (Peter Gyselbrecht, LK) zat maanden in de cel! Ik zou dan roepen om zijn vrijlating, mocht ik weten hoe de vork aan de steel zit. Neen, u beslist om te zwijgen en de oorlog met justitie te starten. En mijn cliënt, Pierre Serry, maakt op dat moment de kapitale fout om te zwijgen. On-be-grij-pe-lijk! Dat doe je alleen als je moet van je advocaat of uit loyauteit naar de dokter toe en denken dat je ermee weg zal komen. Ik heb, toen ik in het dossier kwam, tegen Pierre Serry gezegd dat als hij niet zou bekennen, de dokter het dan als eerste zou doen op de eerste dag van het proces. Wat ook gebeurd is. Je zag de spanning opbouwen tussen de politie, de onderzoeksrechter, de advocaten, maar ook tussen Pierre en André. De eerste die bekende, zou winnen. Dat gaf ik Pierre op een briefje. En Pierre heeft bekend. Zijn dat nu vijanden geworden? Neen. Maar vierenhalf jaar zwijgen, ik heb dat nog nooit meegemaakt. Mocht André direct bekend hebben, hij was al lang berecht en al lang thuis. Dat botst toch enorm met de strafeis?”.

Pierre Serry had een onwaarschijnlijk respect en dankbaarheid voor de dokter – Walter Damen

Volgens advocaat Damen hebben velen zich laten verblinden door het beeld dat door André Gyselbrecht geschetst werd van Stijn Saelens, voorafgaand aan de moord. “Stijn Saelens is niet vermoord door een pistool met een kogel. Die is doodgeschoten met een woord. ‘Pedofiel’. Het had net zo goed een mes, een baseballbat, de blote vuisten kunnen zijn. Drie kwart van de bevolking is het erover eens: pedofielen moeten dood. Vandaar ook het misplaatste applaus gisteren na het vertonen van de film. Ocharme die kinderen. Zij zouden eigenlijk beter van familienaam veranderen. Ze zullen altijd de kinderen, of in één geval zelfs het slachtoffer zijn, van ‘die pedo’ zijn”, sprak de advocaat.

“Pierre Serry is mee gestapt in dat hele pedo-verhaal. Eigenlijk was hij een marionet die klaarstond om te reageren op het moment dat de dokter dat zei en met de informatie die de dokter hem gaf. Dat laatste is cruciaal. Het is daarom dat Pierre zo lang gezwegen heeft. Hij heeft nu afstand gedaan van het hele pedo-verhaal en vraagt u ook om hem de slechte sfeer in het dossier van de eerste jaren, de hele oorlog met justitie, niet kwalijk te nemen. Uit een brief die Serry schreef, kort nadat hij aangehouden werd, en die gevonden werd in zijn cel blijkt dat hij al van in het begin spijt had van wat hij gedaan had. ‘Ik ben beschaamd. Ik heb iets gedaan zonder erover na te denken. Maar André bleef druk steken’, schreef hij aan zijn partner.”

De macht van de familie Saelens

Raadsman Damen rondde af. “Hier zit Pierre Serry. Maar het had net zo goed iemand anders kunnen zijn. Al die supporters op de bus van André hadden hier allemaal kunnen zitten, mochten ze de contacten van Pierre Serry gehad hebben. Heel Ruiselede was en is overtuigd van dat verhaal. Ik ben vaak in Ruiselede geweest en kreeg er altijd te horen van mensen dat zij ‘het ook zouden doen mocht er iemand aan hun kleinkinderen zitten’. Iedereen was weg met dat verhaal. De kleinkinderen zouden gruwelijk misbruikt geweest zijn en gedumpt worden in de brousse van Australië. En al het onderzoek ernaar werd geblokkeerd door de enorme macht van de steenrijke familie Saelens. Met zo’n verhaaltje win je in Vlaanderen alle harten en zielen. Mocht een krant nu een poll houden op zijn website, iedereen zou zeggen dat de dokter vrijgelaten mag worden“, pleitte Damen.

“Heeft Pierre ooit zelf het initiatief genomen om de dokter een plezier te doen? Neen. Heeft hij enig initiatief genomen tenzij het gevraagd werd door de dokter? Neen. Pierre Serry is in actie geschoten op het moment dat André Gyselbrecht een definitieve ‘go’ gaf, op 26 januari 2012. Hij heeft daar spijt van”, pleitte advocaat Damen.

Nu neemt advocaat Kris Vincke uit Beernem het woord voor Pierre Serry.