Piepjonge carjackers wurgden en beroofden meisje uit Veldegem in Brugse garagebox

Redactie KW

Twee jonge Bruggelingen riskeren zware celstraffen voor een reeks brutale carjackings.

In de Dorpsstraat in Sint-Michiels beroofden ze samen met drie minderjarigen een 21-jarig meisje. “Hoe meer ik riep hoe harder hij mijn keel dichtkneep”, getuigt slachtoffer Melissa uit Veldegem.

‘Ik ben weggelopen uit de instelling en wil eens met je praten.’ Met deze smoes werd de 21-jarige Melissa uit Veldegem op 10 april door een oude vriendin naar een garagebox in de Dorpsstraat in Sint-Michiels gelokt.

Toen ze met haar Ford Fiesta ter plaatse kwam bleek al snel dat die ‘vriendin’ helemaal niet wou praten. Melissa werd opgewacht door vijf jongeren en op het moment dat ze de garagebox binnenstapte greep de 18-jarige Peter D.W. haar langs achteren vast. Melissa werd tegen de grond gegooid waarop een zeventienjarige medeplichtige haar bewusteloos probeerde te slaan. Toen dat niet lukte, begon hij haar te wurgen. “Hoe meer ik riep hoe harder hij mijn keel dichtkneep”, getuigde Melissa gisteren in de Brugse rechtbank. “Ze hielden een doek voor mijn mond en sloten de garagepoort zodat niemand ons kon zien. Ik dacht dat ze me wilden wurgen en verkrachten.”

Op aangeven van Peter D.W. loste de minderjarige uiteindelijk zijn greep waarop de jongelui de garage afsloten en er met de wagen van Melissa vandoor gingen. Het meisje kon de garage ontvluchten en vond hulp in de buurt. De jongeren reden richting Gent, maar na een aanrijding met een boordsteen lieten ze de wagen achter. Vervolgens spoorden ze met de Go Pass van Melissa verder en beraamden intussen een nieuwe carjacking.

Na een mislukte poging in Hasselt besloten de twee minderjarige meisjes in het gezelschap in de nacht van 12 op 13 april te liften. Ze werden opgepikt door de 25-jarige Jan Clerinx uit Tongeren. Ze zeiden dat ze op weg waren naar Amsterdam en hun trein gemist hadden. Clerinx nam hen mee naar Tongeren waar ze hem bont en blauw sloegen en er met zijn Fiat vandoor gingen. De vijf trokken naar Amsterdam maar keerden terug naar Brugge, waar ze uiteen gingen.

Volgens de gerechtspsychiater zijn ze niet vatbaar voor behandeling

Niet veel later kon de bende worden opgepakt en de meerderjarigen Peter D.W. en Dylan V. (19) werden aangehouden. De drie anderen werden naar een gesloten instelling gebracht. De zeventienjarige in het gezelschap werd door de jeugdrechter uit handen gegeven en zal apart worden berecht. De procureur haalde gisteren hard uit naar Peter D.W. en Dylan V. en vorderde respectievelijk drie en vijf jaar effectieve celstraf. “We hebben hier te maken met de Brugse Butch Cassidy and the Sundance Kid. Op korte tijd zijn ze totaal ontspoord en pleegden ze steeds zwaardere misdrijven. De maatschappij moet beschermd worden tegen dergelijk outlawgedrag.”

Enkele dagen voor de carjackings werden de beklaagden gefilmd in een automatenshop waar ze drie toestellen vernielden. En op 6 april vielen ze in de buurt van de Langestraat een man aan. Dylvan V. sloeg het slachtoffer toen tien keer met een stok tegen het hoofd. De procureur noemde de twee onverbeterlijk. “Volgens de gerechtspsychiater zijn ze niet vatbaar voor behandeling. Na de feiten in de garagebox stuurden ze via Facebook nog een bericht naar hun slachtoffer met de vraag of ze de poort goed had gesloten. Dit bewijst hun totaal gebrek aan empathie. Een effectieve celstraf is volgens mij de enige oplossing“.

De advocaten van de verdediging wezen op de jeugdige leeftijd en blanco strafregister van de jonge daders, evenals de rol van de zeventienjarige in het dossier. Ze drongen aan op een voorwaardelijke straf voor hun cliënten. De beklaagden zelf beperkten zich tot het aanbieden van hun excuses. De moeder van Peter D.W. stapte na de zitting huilend op Melissa De Vadder en haar moeder Sandra Cyx af om zich te verontschuldigen voor het wangedrag van haar zoon. “Een mooi gebaar”, reageerde Melissa, die zich opvallend sterk hield tijdens de pleidooien. “Ik denk nochtans nog heel vaak aan wat daar gebeurde en ben bang om ‘s avonds buiten te komen. Ook mijn studies zorgkunde hebben er zwaar onder geleden. Ik ben een jaar verloren. Ik hoop dat ze gepast gestraft worden.” De rechter doet uitspraak op 11 oktober.

(AF – Foto MVN)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier