Peter Gyselbrecht slaat mea culpa over gelekte telefoontaps

21/11/16 om 14:38 - Bijgewerkt om 17:18

Peter Gyselbrecht geeft toe dat hij zelf getapte telefoongesprekken in de zaak van de kasteelmoord aan de VRT-redactie heeft bezorgd. In een persmededeling benadrukt Gyselbrecht dat zijn vader André van die démarche niet op de hoogte was. Naar eigen zeggen handelde Gyselbrecht uit machteloosheid.

Peter Gyselbrecht slaat mea culpa over gelekte telefoontaps

Donderdagavond werden in Terzake fragmenten uit getapte telefoongesprekken in het onderzoek naar de moord op Stijn Saelens uitgezonden. "Ik, en ik alleen heb de VRT-redactie de getapte telefoongesprekken bezorgd die te horen waren tijdens de uitzending. Ik heb dit gedaan op eigen initiatief, zonder dat mijn vader André Gyselbrecht dit wist. Ik heb dit gedaan tegen het advies in van Meester Johan Platteau, die ik dank tot vandaag mijn advocaat te zijn geweest."

"Al jaren machteloos"

In zijn mededeling stelt Peter Gyselbrecht dat hij zich al jaren machteloos voelt. De schoonbroer van het slachtoffer Stijn Saelens schreeuwt immers al meer dan vier jaar zijn onschuld uit. Volgens Gyselbrecht is er ook niet het minste concrete bewijs van enige betrokkenheid. "Ook uit de recent door Pierre Serry afgelegde verklaring blijkt duidelijk dat ik niets te maken heb met de dood van mijn schoonbroer Stijn Saelens. Ik heb de geluidsopnames aan de VRT-redactie bezorgd omdat ik niet begrijp waarom men mij in dit dossier blijft beschouwen als een verdachte. Hoewel hierom tijdens het onderzoek herhaaldelijk gevraagd, weigeren de onderzoekers mij concreet te zeggen op welke wijze ik zou hebben bijgedragen tot de dood van Stijn."

Delen

"Deze opnames bevestigen mijn vermoedens dat ik in de gevangenis terecht ben gekomen door toedoen van personen die druk uitoefenden op dit onderzoek."

Stijn Saelens verdween op 31 januari 2012 uit zijn kasteel in Wingene. Zijn lichaam werd twee weken later teruggevonden in een bos in Maria-Aalter. Al snel kwam zijn schoonvader André Gyselbrecht in het vizier van de speurders als mogelijke opdrachtgever voor de moord. Op dat moment belandde ook zijn zoon Peter voor bijna zeven maanden in de cel. "Ik heb dit gedaan omdat deze geluidsopnames - uit het onderzoeksdossier geweerd door de onderzoeksrechter - mijn vermoedens bevestigden dat ik destijds in de gevangenis terecht ben gekomen door toedoen van personen die druk uitoefenden op dit onderzoek. Ikzelf beschik niet over contacten binnen de magistratuur of elders om op enige wijze druk te kunnen uitoefenen op het onderzoek. Ik voel mij dan ook al jaren compleet machteloos."

Het parket van West-Vlaanderen afdeling Brugge wil Peter Gyselbrecht samen met zijn vader André, Pierre Serry, Evert d.C. en Franciscus L. voor de correctionele rechtbank brengen voor de moord op Stijn Saelens. Dinsdag buigt de Brugse raadkamer zich over de verwijzing van het dossier. De nieuwe ontwikkelingen zullen hier in principe geen invloed op hebben. Peter Gyselbrecht wordt sinds kort verdedigd door de Brusselse advocaat meester Gert Warson.

(Belga)

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!