Perslekken zorgen voor vertraging proces cannabisboer Lagrou uit Zandvoorde

Patrick Lagrou. Foto Bart-a © Bart Vandenbroucke
Redactie KW

Het proces tegen cannabisboer Patrick Lagrou uit Zandvoorde stevent op een procedureslag tussen zijn advocaten enerzijds en de rechters en de openbaar aanklager anderzijds af en is alweer uitsteld tot 28 april.

Mr. Sven De Baere, medewerker van Sven Mary, die hoofdadvocaat van Patrick Lagrou is, vroeg en kreeg uitstel omdat er nog een bijkomend onderzoek loopt in het bestek van de mogelijke schending van het onderzoeksgeheim. Volgens mr. De Baere liggen twee perslekken aan de basis daarvan. Wat de perslekken precies inhouden kon de raadsman niet meedelen om het onderzoek niet te beïnvloeden.

Kamer van inbeschuldigingstelling

Nog volgens mr. De Baere gaat het om een fundamentele kwestie, die voor zijn cliënt mogelijk nadelig is. Het onderzoek volgde na een klacht van de hoofdadvocaat Sven Mary van Patrick Lagrou. Hij wil eerst het resultaat afwachten. Indien de perslekken toe te schrijven zijn aan een gewone politieagent of federaal rechercheur dan moet een onderzoeksrechter worden aangesteld. Indien een magistraat zijn boekje te buiten ging dan wordt het onderzoek toevertrouwd aan het parket-generaal in Gent. Het is de kamer van inbeschuldigingstelling in Gent wat er moet gebeuren.

Weer andere advocaten

Mr. De Baere moest toegeven dat door deze technisch-juridische kwestie de zaak op de lange baan wordt geschoven. Eerder zorgde het onderzoek in het kader van een procedurefout voor vertraging. Patrick Lagrou verving ondertussen twee van zijn drie raadsmannen. Nieuwkomer Steven Vancraeyveldt uit Wevelgem vroeg eveneens uitstel omdat hij pas is ingeschakeld en hij het dossier nog volledig moet instuderen.

Openbaar aanklager Christine Durieu vindt het spijtig dat andermaal uitstel is toegestaan. Het enige dat ze kwijt wou is dat de zaak ten gronde precies een jaar geleden een eerste keer voor de rechtbank kwam en men sindsdien geen stap verder staat.

Klacht vermijden

Voorts onthield ze zich van elke tussenkomst omdat ze niet het risico op een klacht wil lopen of een procedurefout uitlokken.

Patrick Lagrou (54) moet zich vooreerst verantwoorden voor de grootste cannabisplantage ooit in ons land. Volgens de openbaar aanklager verdiende de landbouwer uit Zandvoorde in de periode van 2005 tot 2009 ongeveer 25 miljoen euro met zijn illegale kwekerij. Voorts is Lagrou beschuldigd van heling van in beslag genomen goederen, witwasserij, onregelmatige boekhouding en frauduleus bankroet.

(JPT)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier