Pedofiele onderwijzer uit Zillebeke als gebroken man voor zijn rechters

Jean Pierre Terryn

Lieven M. is enkel nog een schim van de vroegere populaire dorpsonderwijzer uit Zillebeke. De geschorste leraar verscheen als een gebroken, oude man op beschuldiging van verkrachting en aanranding van minderjarige schoolmeisjes voor zijn rechters in Ieper.

Lieven M. is sinds 22 oktober vorig jaar van zijn vrijheid beroofd. De opsluiting in de gevangenis van Ieper heeft van hem een zielige man gemaakt.

Met de handboeien om de polsen en geflankeerd door twee agenten betrad hij donderdagochtend de zittingszaal van de correctionele rechtbank in Ieper. Daar kreeg hij van de voorzitter te horen dat zijn zaak is uitgesteld tot donderdag 3 maart. De zitting vindt plaats achter gesloten deuren.

Lieven M. moet zich verantwoorden voor aanranding van de eerbaarheid van vijf minderjarigen en de verkrachting van twee van hen. De slachtoffers zijn allen meisjes. Voorts is de 45-jarige leerkracht aangeklaagd voor het bezit van kinderporno.

Liefdesverklaring

De zaak ging naar het einde van vorig schooljaar toe aan het rollen. Er rees argwaan toen het mailverkeer tussen de leerkracht en een van de slachtoffers aan het licht kwam. Meester Jean-Baptiste Petitat, de Brugse advocaat van het betrokken meisje: “De inhoud en de stijl van de meeste mails stonden gelijk aan een liefdesverklaring tussen volwassenen. ‘Je bent lief, ‘Ik hou van jou’ en zo meer. Zelf sta ik er versteld van. Het ging ook om een resem mails.”

Pedofiele onderwijzer uit Zillebeke als gebroken man voor zijn rechters

Het meisje in kwestie legde vervolgens verklaringen af, hetzij heel moeizaam. Blijkt dat ze de favoriete leerlinge van Lieven M. was. Zo mocht ze tijdens de middagpauze op school en ook na schooltijd voor hem klusjes in de klas verrichten. Het meisje was negen jaar toen ze in 2014 een eerste keer werd misbruikt. De feiten duurden zeker een jaar. Nu is ze elf jaar.

Gezagspositie

“Het meisje moest op zijn schoot gaan zitten. Vervolgens misbruikte hij haar. Het gaat om ernstige zedenfeiten”, aldus meester Petitat. “Uit het dossier blijkt dat ze een intense relatie hadden. De leraar maakte misbruik van zijn gezagspositie en autoritaire verhouding tot de slachtoffers.”

Meester Olivier Cattrysse uit Ieper verdedigt de geschorste onderwijzer. “Mijn cliënt staat versteld, is zelfs verbijsterd over wat er over hem en de feiten in de media verschijnt. Hij lijdt enorm onder wat nu allemaal op hem afkomt.”

“Voorts vinden we de aanklachten fel overroepen. We betwisten de inhoud van de dagvaarding.”

Complex dossier

Het uitstel hadden zowel de vier advocaten van de burgerlijke partijen namens de slachtoffers, als zijn advocaat Olivier Catrysse gevraagd.

Meester Catrysse verdedigt de beklaagde.
Meester Catrysse verdedigt de beklaagde.© Foto JPT

Meester Catrysse licht zijn redenen toe. “Het is een complex dossier, waarover niet in een handomdraai kan worden geoordeeld. Het is logisch dat ik nodige tijd vraag om de zaak grondig voor te bereiden. Dat is het recht van de verdediging. Bovendien wacht ik nog op de stelling van drie van vier burgerlijke partijen.”

Zuid-Afrika

De advocaten van de slachtoffers vroegen uitstel om een geschikte datum te vinden met de nodige tijd om grondig te kunnen pleiten. Intussen moet het rapport, dat een psychiater over de beklaagde opstelt, tegen dan klaar zijn. Nog een andere redenen waarom ze uitstel vragen is dat een van de advocaten van de burgerlijke partij per se op de zitting aanwezig wil zijn, maar voorlopig niet kan komen wegens een drie maanden durende reis in Zuid-Afrika.

(JPT)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier