Patrick Lefevere en vrouw riskeren celstraf en boete voor fiscale fraude

03/04/17 om 11:59 - Bijgewerkt om 14:04

Het parket van Kortrijk heeft drie maanden celstraf met uitstel en een geldboete geëist voor de Rumbeekse wielermanager Patrick Lefevere en zijn vrouw wegens fiscale fraude.

Patrick Lefevere en vrouw riskeren celstraf en boete voor fiscale fraude

© BELGA

Het parket van Kortrijk heeft drie maanden celstraf met uitstel en een geldboete geëist voor de Rumbeekse wielermanager Patrick Lefevere en zijn vrouw wegens fiscale fraude. Na zeven jaar onderzoek zijn Lefevere en zijn vrouw de enigen die nog terecht staan. Alle andere geviseerden, waaronder renners Tom Boonen en Stijn Devolder, sloten ondertussen een deal met de fiscus. Lefevere, noch zijn vrouw, waren aanwezig in de rechtbank.

Volgens het parket maakten Lefevere en zijn vrouw zich schuldig aan gesjoemel met de portretrechten van de renners en met de prijzengelden die ze kregen. De portretrechten werden uitbetaald door een vennootschap met zetel in Luxemburg, maar volgens het parket werd die firma door Lefevere en zijn vrouw geleid vanuit Wevelgem en had die firma dus belastingen in België moeten betalen. "De portretrechten werden uitbetaald door de Luxemburgse vennootschap van Quick-Step aan de Ierse vennootschappen van wielermanagers. Die storten het bedrag vervolgens door op buitenlandse rekeningen van renners. Zo werd de Belgische fiscus buitenspel gezet. In het geval van Tom Boonen: van Luxemburg naar Ierland tot in Monaco", aldus procureur Kristof Lammens. Volgens de procureur had Lefevere wel degelijk de bedoeling om te frauderen. "Het gaat om een bedrag van 37.000 euro aan belastingen dat niet betaald is. Men zegt dat dit een relatief bedrag is maar ik vind dat nog altijd veel geld. Bovendien hebben ze met deze constructie ook de renners een fiscaal voordeel bezorgd", klonk het.

"Geen fraude"

De verdediging van Patrick Lefevere betwist dat het de bedoeling was om te frauderen. "Wij hebben ondertussen een deal gesloten met de fiscus, evenwel zonder gebruik te maken van de afkoopwet. Wij hebben niets afgekocht en staan dus wel nog voor de rechter", startte advocaat Johan Speecke zijn pleidooi. "Men zegt dat het om 37.000 euro op vier jaar tijd gaat. Daarvan hebben wij 8.000 euro belastingen betaald in Luxemburg. Er rest dus omgerekend nog zo'n 7.000 euro per jaar. Denkt u nu echt dat een wielerploeg als Quick-Step, dat een jaarlijkse omzet tussen 10 en 15 miljoen euro heeft, zich daar zou mee bezig houden? Bovendien: wij hebben die portretrechten niet aan de renners betaald, het zijn de Ierse vennootschappen die dat deden", klonk het. De advocaten van Lefevere vroegen dan ook de vrijspraak. Mocht de rechtbank de feiten toch bewezen achten, dan vragen ze om de opschorting van straf. "Een echte straf zou de onderhandelingen bemoeilijken die onze cliënt met sponsors voert. Ook reizen wordt dan moeilijker", klonk het.

De uitspraak volgt nog voor de zomervakantie.

(LK)

Meer nieuws uit

Lees meer over:

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!