Patrick Lefevere en echtgenote toch voor rechtbank wegens fiscale fraude

© BELGA
Redactie KW

Teammanager van Etixx-Quick.Step Patrick Lefevere uit Rumbeke en zijn echtgenote moeten zich voor de rechtbank in Kortrijk verantwoorden voor belastingontduiking.

De raadkamer in Kortrijk velde een uitspraak in het dossier van fiscale fraude, die enkele profrenners en ook ploegmanager Patrick Lefevere en zijn echtgenote hebben gepleegd. Enkel Patrick Lefevere en zijn vrouw werden doorverwezen naar de correctionele rechtbank. Het gerecht acht in hun geval dat de belastingontduiking bewezen is.

Minnelijke schikkingen

De andere betrokkenen zijn buiten vervolging gesteld omdat ze de achterstallige belastingschulden betaalden of een minnelijke schikking met de Bijzondere Belastinginspectie (BBI) troffen. “Over de bedragen van deze minnelijke schikking en andere regelingen wordt geen commentaar verstrekt”, aldus procureur-substituut Karlien Ververken van het Kortrijkse parket.

Meester Johan Speecke, de Kortrijkse advocaat van de vrouw van Lefevere, reageert een tikkeltje verbolgen. De raadsman heeft via de media moeten vernemen wat zijn cliënten te wachten staat. Meester Speecke blijft bij zijn oorspronkelijk standpunt: “We kunnen bewijzen dat het echtpaar Lefevere geen fiscaal misdrijf pleegde”

De advocaat van het echtpaar Lefevere reageert verbolgen. “Ik moet via de media vernemen wat mijn cliënten te wachten staat”

Er zijn negen mensen en twee vennootschapen in het dossier genoemd. Het gaat onder anderen om Tom Boonen, Stijn Devolder (Deerlijk), die drie seizoenen geleden Etixx-Quick.Step ruilde voor het Amerikaanse Trek Factory Racing en de ex-renners Jürgen Van Goolen (Leuven), Nico Mattan (Rekkem) en de Nederlander Karsten Kroon. Voorts zijn er dus ploegmanager Patrick Lefevere en echtgenote en rennersmakelaar Paul De Geyter (Leuven).

Deze laatste regelt de zakelijke belangen van renners als Boonen en vroeger ook Mattan.

Managementkantoor

De vennootschappen zijn de bvba Esperanza, waarin de zakelijke structuur van Etixx-Quick.Step is ondergebracht en het managementkantoor SEM (Sports and Entertainment Management, sinds 2006 Celio) van De Geyter. De vennootschap Esperanza, die aanvankelijk werd geviseerd door het gerecht, zou nu buiten schot blijven. Volgens de advocaat van de vennootschap is dat meer dan logisch. “Het bedrijf is opgedoekt en kan bijgevolg niet meer worden vervolgd.”

Portretrecht

De belastingontduiking speelde zich af in de periode van 2003 tot 2013. De betrokkenen zouden destijds in het buitenland, onder meer in Ierland en Luxemburg fiscale constructies hebben opgezet om in ons land miljoenen euro’s aan belastingen te ontduiken. Zo zouden de inkomsten uit de portretrechten door enkele betrokken renners nooit aangeven zijn. Bovendien woonde Tom Boonen vanaf 2005 een tijdlang in het fiscaal paradijs Monaco en wist hij de Bijzondere Belastinginspectie (BBI) een rad voor de ogen te draaien. Meestal verbleef Boonen in ons land.

(JPT)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier