Parketjurist vervangt vanaf september Brugse openbare aanklager

Redactie KW

In de Brugse politierechtbank wordt de openbare aanklager vanaf september op regelmatige basis vervangen door een gewone parketjurist, zonder toga. Heel wat politierechters vinden het een afwaardering van de politierechtbank.

De nieuwe Potpourriwet II van minister van Justitie Koen Geens (CD&V) maakt het mogelijk dat een parketjurist een magistraat kan vervangen tijdens een zitting. De Brugse politierechtbank is één van de eerste rechtbanken die er gebruik van zal maken. Al reageren ze daar wat terughoudend. “Een afwaardering van de politierechtbank”, luidt het daar. Ook bij de Vereniging van Ouders van Verongelukte Kinderen reageren ze niet enthousiast. “Een persoon die zonder toga een straf gaat eisen komt over alsof het allemaal niet zo erg is. Van veel respect voor verkeersslachtoffers getuigt dat niet”, klinkt het bij de vzw.

Dossierkennis

Ook het Koninklijk Verbond van Vrede- en Politierechters vreest problemen. Daar vragen ze zich af wat er zal gebeuren indien er een onmiddellijke aanhouding moet gevraagd worden, aangezien een gewone jurist dat niet mag doen, én maken ze zich zorgen over het efficiënte verloop van de zittingen. De Brugse politierechter en woordvoerder Peter Vandamme is iets genuanceerder en wacht het verloop van de zittingen af.

“Voor mij is het belangrijkste dat de persoon die naast mij zit zijn dossiers door en door kent”, stelt Peter Vandamme. “De ‘vervanging’ van het openbaar ministerie zal ook vooral voor kleinere verkeersinbreuken zijn waar doorgaans toepassing van de strafwet wordt gevraagd.” (MM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier