Parket: “Wie zegt dat Van Bommel de moord pleegde?”

Bijna een jaar na de inleidingszitting gingen de pleidooien in de zaak van de Kasteelmoord dinsdag van start. © Davy Coghe
Laurens Kindt

Op het proces over Kasteelmoord hebben de twee procureurs van het Brugse parket de rol belicht van de drie Nederlandse betrokkenen: Evert de Clercq, Roy Larmit en Ronnie Van Bommel, de overleden huurmoordenaar.

Procureur Maddens belichtte eerst de rol van Evert de Clercq, uit het Zeeuws-Vlaamse IJzendijke. “In september 2013 wordt hij voor het eerst aangehouden, maar hij wordt opnieuw vrijgelaten omdat zijn DNA niet matcht met het gevonden spoor in de chalet. Hij wordt echter opnieuw aangehouden omdat Roy Larmit begint te praten”, aldus de procureur.

Beelden van het verhoor

Ze toonde beelden van het verhoor van Roy Larmit in juni 2015 bij de onderzoeksrechter. “Dan heeft mijn oom (huurmoordenaar Ronnie Van Bommel, LK) me eens doen rijden naar Zeeland. Ik moest tegen Evert zeggen dat mijn oom ziek was maar dat hij zijn afspraak zou nakomen”, verklaart Roy Larmit tijdens het verhoor.

Er beginnen pogingen om Larmit te intimideren vanuit het kamp de Clercq

“Evert de Clercq ontkent dat, maar er beginnen pogingen om Larmit te intimideren vanuit het kamp de Clercq”, zegt procureur Maddens. Ze toonde daarop ook beelden van het verhoor van Evert de Clercq bij de onderzoeksrechter. “Larie en apekoek (sic), heel dat verhaal”, zegt de Zeeuw. “Serry kende Van Bommel al. Hij had mij niet nodig”, vult de Zeeuw aan.

Crimineel Nederland

Ook zijn toenmalige advocaat, Pol Vandemeulebroucke, komt tussen tijdens het verhoor. “Heel crimineel Nederland kende Van Bommel. Zelfs ik, die me natuurlijk niet in zo’n milieus waag, ken hem. En Pierre Serry zou hem niet kennen? Allé, komaan!”, maakt de advocaat zich druk tijdens het verhoor. Volgens procureur Maddens zijn er nog bewijzen tegen Evert de Clercq. “Op 4 februari 2016 komt Roy Larmit met een nieuw belastend element tegen Evert de Clercq. ‘Mijn oom zei op zijn sterfbed dat er nog iets te rapen viel bij ‘de boer’ (de roepnaam van Evert de Clercq, LK). Ik ben nog eens langs gegaan bij de Clercq en heb daar nog eens 10.000 euro gekregen’, verklaarde hij. De Clercq ontkent dat, maar Larmit kan duidelijk de growshop van de Clercq herkennen”, volgens aanklager Maddens.

Ronnie Van Bommel is dood, we kunnen hem niet meer vervolgen

Procureur D’Havé nam daarop opnieuw het woord, om de figuur van Ronnie Van Bommel te belichten. Hij wordt beschouwd als de uitvoerder van de huurmoord, maar dat trekt de aanklager in twijfel.

“Ronnie Van Bommel is dood, we kunnen hem niet meer vervolgen. Maar we moeten toch die figuur belichten. Hij is een doorwinterd crimineel, niet bang om te schieten en al veroordeeld voor een huurmoord. Maar wie zegt mij dat Roy Larmit niet de schutter was? We weten dat Ronnie Van Bommel zwaar ziek was en serieus verslaafd was aan heroïne. Dat hij leefde van de drugs en nooit geld had. Zijn familie zegt dat dit na 31 januari 2012 veranderde. Dat hij plots veel geld had, tot 40.000 euro. Op 7 mei sterft hij aan longkanker. Zijn zus zegt dat hij zwaar ziek was de maanden daarvoor. ‘Hij was heel moe, heel ziek door de chemo die hij kreeg. Op nieuwjaar heeft hij het feestje afgebeld omdat hij niet meer kon. Op zijn verjaardag, 13 januari, was hij heel moe. Hij was altijd moe en altijd thuis’, zegt de zus. We weten dus dat hij op het moment van de feiten heel moe en heel verzwakt was. We weten dat Stijn Saelens en Ronnie Van Bommel elkaar ontmoet hebben, die dag, maar wat daar precies gebeurd is, weten we niet. Daarmee komen we uit bij Roy Larmit, die er die dag ook bij was”, aldus procureur D’Havé, die vervolgens de rol van Roy Larmit belichtte.

De piste van ‘lijkverberging’

“Larmit zwijgt na zijn overlevering aan België vier maanden lang. Pas als hij het dossier ingestudeerd heeft, begin hij te spreken. En het is al meteen duidelijk dat de verdediging kiest voor de piste van ‘lijkverberging’, een veel minder erge kwalificatie dan ‘moord’. Roy Larmit probeert zijn rol te minimaliseren tot die van de onwetende chauffeur. Maar hij staat hier terecht voor moord, niet voor lijkverberging. Hij zit mee in het bad van de moord”, klinkt het.

De dag dat de moord moest gebeuren, was er een staking in het onderwijs

“Zijn rol is bijzonder groot: voor, tijdens en na de feiten. Voor de feiten rijdt hij naar IJzendijke om tegen Evert de Clercq te zeggen dat zijn nonkel de afspraak zal nakomen. Wat die afspraak was, hij wist het zogezegd niet. Hij voert zijn nonkel ook naar de parking van de McDonalds in Velthoven (Nederland) en naar het Rondpunt in Aalter om er Pierre Serry te ontmoeten. Verschillende keren. In totaal 2.234 kilometer. Lange ritten. En toch beweert Larmit dat zijn oom nooit verteld heeft wat ze daar gingen doen. Zijn houding is besloten en berekend”, aldus de procureur.

Welke straf voor elke beklaagde?

Ze wees er bovendien op dat Roy Larmit en Ronnie Van Bommel drie dagen voor de feiten geen enkel telefonisch contact hadden. “Natuurlijk niet. Want ze waren samen. Roy Larmit was dus mee op 30 januari naar het kasteel. Die dag moest de moord gebeuren, maar er was een staking in het onderwijs. Alle kinderen waren thuis en dus was Stijn niet alleen in het kasteel. André Gyselbrecht zette de moordopdracht stop, er werd afgesproken om de dag nadien toe te slaan. En na de moord is Roy Larmit zogezegd zodanig boos op zijn oom omdat die hem betrok in een moord, dat hij hem daar achterlaat in het bos. Maar een dag later, op 1 februari, beginnen ze plots weer met elkaar te bellen? Dat is totaal ongeloofwaardig”, vond Céline D’Havé.

De zitting is nu even geschorst. Straks ronden de procureurs hun betoog af met de straf die ze eisen voor elke beklaagde.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier