Parket sluit vandaag onderzoek Lieve Desmet af

Redactie KW

Vandaag woensdag 7 mei sluit het parket Kortrijk het onderzoek af naar de moord op Lieve Desmet uit Dentergem. Het is exact dertig jaar geleden dat het 13-jarige meisje verdween.

De moord op Lieve Desmet uit Dentergem blijft dus na 30 jaar onopgelost. Vandaag woensdag verjaart de zaak en sluit de onderzoeksrechter in Kortrijk het dossier af. Mocht de dader nadien alsnog de feiten bekennen, dan kan hij of zij wel worden verhoord maar niet meer voor de rechter worden gedaagd.

De toen 13-jarige Lieve Desmet verdween op 7 mei 1984 na schooltijd op weg naar huis aan de Herpelplas in Dentergem. Ze kwam nooit thuis. Enkele uren later werd haar fiets in de buurt van de Poelbergmolen gevonden. Er was echter geen spoor van de tiener. Meerdere zoekacties leverden niks op. Tot zondag 29 juli 1984 haar stoffelijk overschot in een gerstveld werd aangetroffen. Het meisje werd gewurgd met een touw. Ondanks intensief speurwerk werd de dader nooit gevonden.

Vijf jaar geleden liet de Kortrijkse onderzoeksrechter Deltour nog een verouderingsfoto maken van de hoofdverdachte Gustaaf Vande Veire, trucker en uitbater van café Meirlaentje naast de spoorweg in de Dentergemstraat in Tielt.

Bruinrode Volvo

Lieve Desmet kwam er vaak voorbij en de man zou zich zonderling hebben gedragen. Hij verdween met zijn bruinrode Volvo kort na de moord en stond zelfs internationaal geseind. Tijdens dreggingswerken in de haven in Roeselare in 2009stootten duikers op een resten van een oude Volvo van dat type en kleur. Er was een sprankeltje hoop op doorbraak. De link met de moord op Lieve Desmet kon evenwel niet worden gelegd.

De tienermoord zorgde destijds in de streek voor een ware angstpsychose. In en rond Dentergem leeft de zaak nog altijd. Procureur Frits Verhaeghe uit Izegem was vanaf dag één nauw betrokken bij de zaak. “Ik wilde de ouders graag zeggen dat we de moordenaar van hun kind hebben opgepakt en dat hij zal veroordeeld worden. Ze kregen daarmee weliswaar hun dochter niet terug, maar het zou hen wel morele genoegdoening hebben gegeven.” De ouders zijn ondertussen overleden.

(jpt/foto archief KW/RN)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier