“Moordopdracht van André Gyselbrecht dateert van juni”

De beklaagden in de rechtbank © BELGA
Laurens Kindt

Volgens procureur Céline D’Havé is het zonneklaar dat de moordopdracht van André Gyselbrecht aan Pierre Serry niet dateert van het najaar van 2011, zoals André Gyselbrecht zegt, maar wel degelijk gegeven werd in juni 2011.

Die chronologie is belangrijk omdat André Gyselbrecht volhoudt dat hij de opdracht gaf omdat het parket niets deed met de klacht wegens incest. Die kwam er pas in het najaar van 2011. Als de moordopdracht eerder werd gegeven, houdt de uitleg van dokter Gyselbrecht dus geen steek, zo meent het parket.

Opnieuw videofragment in de raadzaal

Procureur D’Havé liet voor haar stelling opnieuw een videofragment afspelen. Het gaat om het videoverhoor van de bekentenis van Pierre Serry, afgelegd in september 2016 bij onderzoeksrechter Wittouck. “André zei dat Stijn met zijn kinderen en zijn vrouw ging vertrekken, daar ergens in de brousse ging gaan leven op een manier die voor André niet mogelijk was. André zei duidelijk: hij moet opgeruimd worden, hij moet weg, hij moet dood, hij mag zeker niet vertrekken met de kleinkinders. Dat was wel degelijk in de periode juni/juli“, verklaart Pierre Serry in het verhoor.

André wist dat Pierre enorm dankbaar was voor de goede palliatieve zorgen voor de vader van Pierre

Volgens de procureur toonde dokter Gyselbrecht zich een ware opportunist in het geven van de moordopdracht aan Pierre Serry. “Hij zette Pierre Serry onder zware druk. Constante druk. André wist dat Pierre enorm dankbaar was voor de goede palliatieve zorgen voor de vader van Pierre, die stierf op 8 juli. Elke dag stond André daar aan dat sterfbed. En hij heeft gruwelijk misbruik gemaakt, puur opportunistisch, van zijn functie als dokter en palliatief begeleider”, vindt aanklager D’Havé.

Ze wees bovendien op nog een aantal verklaringen die de moordopdracht dateren in de periode juni/juli 2011. “André wist toen wel degelijk dat Stijn plannen had om naar Australië te verhuizen. Hij had wél al een motief op dat moment. De psychologe van de kinderen heeft gezegd dat André op 3 juni al paniekerig belde naar haar over de plannen naar Australië. Ook uit de gesprekken tussen Elisabeth en de familie Saelens, onder meer op 30 juni, blijkt dat. Die gesprekken zijn opgenomen. Zelfs uit de allereerste verklaring van André zelf, in januari 2011, blijkt dat hij wist van de plannen. Hij verklaart het later nogmaals aan de onderzoeksrechter, dat hij eind juni te weten was gekomen dat Stijn naar een sekte in Australië wilde.”

Bezwarend materiaal

De procureur stelt dat de moordopdracht nooit ‘on hold’ gezet is, zoals André Gyselbrecht beweert. “Dat bevestigt de telefonie tussen Van Bommel en Serry enerzijds en Serry en Gyselbrecht anderzijds. Dat bevestigt ook Pierre Serry, die spreekt over een ‘constante druk’ door André Gyselbrecht. De procedure bij de vrederechter (om Stijn Saelens het hoederecht over de kinderen te ontnemen, LK), de klacht met burgerlijke partijstelling bij de onderzoeksrechter wegens incest: het zijn allemaal onderdelen van zijn ‘plan B’. Maar zijn ‘plan A’ was de moord en was wel degelijk in gang gezet”, aldus aanklager D’Havé.

De procureur stelt dat de moordopdracht nooit ‘on hold’ gezet is, zoals André Gyselbrecht beweert

Haar collega Fien Maddens fileerde daarop de ‘legale’ acties die André Gyselbrecht ondernam in de periode tussen de zomer van 2011 en de fatale dag op 31 januari 2012. “Er is het kindermeisje, dat door André Gyselbrecht ingezet wordt als privédetective in het kasteel. Er zijn de gesprekken tussen Elisabeth en haar schoonfamilie, die opgenomen worden en gebruikt zullen worden in de klacht tegen Stijn Saelens. Er is de nanny, die meegaat op reis naar Amerika en daarover verslag uitbrengt bij André. Die nanny is ook de stiefdochter van de Gentse magistraat Guido Beke. Hij is een patiënt en een vriend van André, die in dit dossier ook nog mails naar het parket van Brugge heeft gestuurd. Er is ook Yves Wolfcarius, die de vraag krijgt om op Stijn in te praten. André zwaait daarmee met twee zwarte ringmappen, vol bezwarend materiaal tegen Stijn. De mappen worden niet opengedaan, zogezegd omdat André de incestproblematiek binnenskamers wil houden. Maar uit onderzoek blijkt dat de dorpsapotheker en zelfs de gemeentesecretaris van Ruiselede het hele verhaal al van André hadden gehoord. Inderdaad, kind X., uw grootvader vond het nodig om dit verhaal te vertellen aan de gemeentesecretaris”, aldus procureur Maddens.

Rol van de Ruiseleedse gemeentesecretaris

Procureur Maddens ging nog even door op de rol die de Ruiseleedse gemeentesecretaris speelde. “Onder grote druk moest Elisabeth haar internationaal paspoort afgeven aan haar broer Peter. André was ook in het bezit gekomen van de paspoorten van de kinderen, zodat zij alvast niet naar Australië konden reizen. In zijn eigen verklaringen zegt André bovendien dat het ‘belangrijk is dat ik van de gemeentesecretaris heb vernomen dat ik zou verwittigd worden in geval Stijn nieuwe paspoorten zou aanvragen en dat de gemeentesecretaris ervoor zou zorgen dat hij er niet gemakkelijk zou aan geraken’. Maar niet alleen de gemeentesecretaris, ook de gezinspsycholoog Johan Maertens en psychotherapeut Kris De Witte worden ingeschakeld. Ze beseffen echter niet dat ze door André gebruikt worden als dekmantel. De moordopdracht was al gegeven toen André zijn acht gesprekken had met Johan Maertens. En hij is, nogmaals, nooit ‘on hold’ gezet”, zegt Fien Maddens.

De zitting wordt nu geschorst tot 13.30 uur.