Parket in beroep tegen vrijlating in mensensmokkelzaak

De wegpolitie wilde een voertuig controleren op de parking langs de E40 in Jabbeke. © a-BELGA
Redactie KW

In een dossier van mensensmokkel wil de Brugse raadkamer drie Irakezen vrijlaten. Het parket van West-Vlaanderen, afdeling Brugge tekent beroep aan tegen die beslissing, waardoor de verdachten voorlopig in de cel blijven. De Irakezen werden opgepakt na een achtervolging op de E40.

De West-Vlaamse snelwegparkings vormen al jarenlang het vaste werkterrein van mensensmokkelbendes. Ze proberen vluchtelingen het Verenigd Koninkrijk binnen te loodsen door hen op vrachtwagens richting Calais te verstoppen. In de nacht van woensdag op donderdag wilde de wegpolitie even na 1 uur een voertuig controleren op de parking langs de E40 in Jabbeke. Het voertuig nam echter aan hoge snelheid de vlucht, waarop de politie de achtervolging inzette.

Kort voor de Franse grens beslisten de mensensmokkelaars om op een andere manier verder te vluchten. Ze reden met hun voertuig moedwillig in de gracht en vluchtten te voet de velden in. In het voertuig trof de politie tien vluchtelingen aan, onder wie drie minderjarigen. Alle transmigranten waren afkomstig uit Irak, op een Afghaanse man na.

In de buurt van de crash werd gezocht naar de mensensmokkelaars. In de loop van de nacht kon de politie van de zone Westkust uiteindelijk drie mannen van Iraakse origine arresteren. Zij werden vrijdagochtend door de onderzoeksrechter aangehouden op verdenking van mensensmokkel.

De Brugse raadkamer besliste dinsdagnamiddag dat ze de gevangenis mogen verlaten. Het parket legt zich niet neer bij de vrijlating en heeft beroep aangetekend. De KI in Gent zal binnen twee weken de knoop moeten doorhakken.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier