Parket eist vijftien jaar voor schutter van fitnessmoord in Dadizele

© BELGA
Redactie KW

De openbaar aanklager heeft donderdag in Ieper vijftien jaar cel gevorderd voor Tom K., de man die in Dadizele het schot afvuurde dat de 20-jarige Antwerpenaar Elias Keegan dodelijk trof.

Het parket van Ieper eiste 15 jaar effectieve celstraf voor schutter Tom K. wegens doodslag en inbreuken op de wapen- en drugwet. Zijn kompanen Sven V. en Leander W. riskeren respectievelijk 12 en 5 jaar cel. De twee Antwerpenaren die samen met het slachtoffer naar Dadizele waren gekomen om een ripdeal te plegen, hangt elk 1 jaar effectieve celstraf boven het hoofd. Volgens de procureur ging het in dit dossier over twee bendes die vol argwaan en opgefokt door drugs en doping tegenover elkaar kwamen te staan. “De kleinste vonk was genoeg om de boel te doen ontploffen. Helaas heeft dat een dodelijk slachtoffer gekost. En waarom? Voor een kilo cannabis”, aldus procureur Johan Lescrauwaet. Hij wees erop dat zowat alle betrokkenen na de feiten logen over hun aandeel en dat het pas dankzij intens speurwerk is dat de zaak op relatief korte tijd kon opgelost worden.

Moord volgens nabestaanden

Volgens advocaat Kris Luyckx, die de nabestaanden van slachtoffer Elias Keegan bijstaat, gaat het hier niet om doodslag maar om moord, met voorbedachte rade dus. “Men heeft vooraf een wapen gekocht, getest, geladen en meegenomen. De schutter stond neus aan neus met het slachtoffer en richtte met gestrekte arm op het gezicht van Elias.” Opvallend: één van de Antwerpenaren, Maxim K., stuurde vandaag zijn kat naar de rechtbank en liet zich vertegenwoordigen door zijn advocaat. Die kreeg meteen een reprimande van de rechter. “Het gaat hier toch niet om een flitsboete”, klonk het.

Mildheid

De advocaten van de twee Antwerpenaren vroegen de rechtbank om mildheid. “Zij hadden evengoed het slachtoffer kunnen zijn. Ze hebben moeten rennen voor hun leven en werden geconfronteerd met de dood van hun vriend. Ze hebben de draad van hun leven opnieuw opgenomen“, klonk het.

Schutter Tom K. blijft volhouden dat het schot per ongeluk is afgevuurd. “Het gaat hier niet om moord, zelfs niet om doodslag. Dit zijn onopzettelijke slagen en verwondingen met de dood tot gevolg. De West-Vlamingen wilden drugs verkopen, geen mensen verwonden. Mijn cliënt wist helemaal niet dat het wapen schietklaar gemaakt was. Bovendien werd hij plots geconfronteerd met iemand die een matrak trok en iemand die met een alarmpistool zwaaide. Hij kon niet zien of dat een echt of een vals pistool was, het was donker. Er is dus minstens sprake van uitlokking“, vond advocaat Hans Beerlandt. Hij vindt de gevorderde celstraf van 15 jaar dan ook veel te hoog en vroeg de rechtbank om die aanzienlijk te milderen.

Werkstraf

Sven V., die volgens het parket de spin in het web is omdat hij de drugsdeal organiseerde en de wapens kocht, ontkent dat hij mee verantwoordelijk is voor de dood van Elias Keegan. “Hij heeft altijd gezegd dat die wapens dienden om zich te beveiligen en zeker niet om effectief te schieten. Hoe kon hij nu weten dat Tom K. zou schieten en op welke manier hij zou schieten? Hij kon dat vooraf niet weten. Dat hij drugs wilde verkopen, dat ontkennen we niet. Daarvoor vragen wij een werkstraf”, klonk het bij advocaat Frank Scheerlinck.

Tobias D., in wiens woning in Dadizele de deal in eerste instantie zou doorgaan, vraagt een werkstraf. “Hij heeft met de doodslag of de drugsdeal op zich niets te maken en zat al een tijd in de cel”, klonk het. Na de middagpauze komt de advocaat van Leander W. nog aan het woord.

Ook de advocaat van Leander W. vindt niet dat zijn cliënt verantwoordelijk gesteld kan worden voor de dood van het slachtoffer. “Hij kon niet weten dat er effectief geschoten zou worden. Hij wist dat er een wapen was maar niet dat Tom K. dat mee had naar de plaats van afspraak”, pleitte Thomas Gillis. De verkoop van drugs gaf de advocaat wel toe. Daarvoor vroeg hij een werkstraf.

De rechtbank velt een vonnis op 4 januari.

(LK)

Nabestaanden vragen 86.000 euro morele schadevergoeding

De moeder en stiefvader van slachtoffer Elias K. vragen 35.000 en 30.000 euro schadevergoeding. Ook de grootouders en broer en zus vragen een vergoeding voor hun morele schade. De 20-jarige Antwerpenaar had een goede band met zijn ouders en grootouders. De grootouders verloren enkele jaren terug al een kind in een ongeval. “Elias was een jonge kerel die in zijn tweede jaar geschiedenis zat. Hij kon op kot gaan, maar bleef liever thuis bij zijn ouders wonen.” Naast enkele studentenjobs ging zijn naschoolse tijd vooral naar zijn grote passie: fitness. De broer en zus vragen elk 6.000 euro morele schadevergoeding. De grootouders ten slotte vragen elk 4.500 euro.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier