OVERZICHT Deze dossiers worden nog dit jaar door West-Vlaamse rechtbanken aangepakt

30/08/16 om 15:58 - Bijgewerkt om 15:58

De West-Vlaamse rechtbanken hebben ook dit gerechtelijk jaar nog aardig wat werk op de plank. Een overzicht.

Op 1 september wordt het proces ingeleid over de roofmoord op de 83-jarige Maurisette Poiré uit Ardooie. Het gaat om het eerste correctionele moordproces voor de Brugse rechtbank. Gillian Vandamme was amper 17 jaar oud toen hij op 7 januari 2013 het slachtoffer sloeg, verkrachtte en 34 messteken toebracht. Na de feiten ging de Roeselarenaar aan de haal met de Range Rover van de bejaarde vrouw.

Vanaf 5 september moet Flora Dzelili (38) zich voor de Brugse strafrechter verantwoorden voor de moord op haar partner Neat Topojani (39). De toen hoogzwangere vrouw bracht het slachtoffer op 13 september 2014 in Oostende meerdere messteken in de hals toe. De beklaagde beweert dat haar partner hun zoontje dreigde mee te nemen naar hun thuisland Macedonië.

Vier Irakezen verschijnen op 3 oktober voor de correctionele rechtbank van Brugge voor de groepsverkrachting van een 17-jarig meisje uit Oostende. Ze vergrepen zich eind november 2015 aan het slachtoffer, maar de zaak kwam pas in januari 2016 aan het licht. Een minderjarige verdachte werd uit handen gegeven door de jeugdrechter en zal apart berecht worden.

OVERZICHT Deze dossiers worden nog dit jaar door West-Vlaamse rechtbanken aangepakt

© BELGA

Op 14 november staat het proces op verzet gepland in de zaak van de kaping van de Pompei in april 2009. De zogenaamde Somalische piratenkoning Mohamed Abdi Hassan (58) werd in maart bij verstek tot 20 jaar effectieve celstraf veroordeeld. De beklaagde werd in 2013 met een fictief filmproject naar ons land gelokt.

Vanaf eind september zal ook een grote terreurzaak plaatsvinden in de correctionele rechtbank van Brugge. Dertien Tsjetsjenen uit Oostende worden verdacht van het ronselen van Syriëstrijders. In het dossier zitten twee verdachten al ruim een jaar in de cel. Chalil M. (46) riskeert 15 jaar gevangenisstraf als leider van een terroristische organisatie.

Op 3 oktober wordt in Brugge de getuigenlijst samengesteld voor het assisenproces tegen Kenny Terryn (24). De jongeman wurgde op 12 september 2014 in Hooglede zijn vriendin Kimberley Courtens (20). Het eigenlijke proces gaat op 14 november van start. De beschuldigde staat terecht voor moord en riskeert levenslange opsluiting.

Op 28 november start het assisenproces over de doodslag op Maxence Thooris (19) uit Duinkerke. De jongeman kreeg op 6 september 2014 in Oostende zware stampen tegen het hoofd. Twee dagen later bezweek het slachtoffer aan zijn verwondingen. Victor Deveycx (27) uit Duinkerke moet zich daarom verantwoorden voor doodslag en voor het toebrengen van slagen en verwondingen aan een ander slachtoffer. Deveycx riskeert 30 jaar opsluiting.

In Veurne staan op 22 en 23 september de pleidooien gepland in de zaak van een roofmoord in een B&B in Leke bij Diksmuide.

In Veurne staan op 22 en 23 september de pleidooien gepland in de zaak van een roofmoord in een B&B in Leke bij Diksmuide. © GF

In Veurne staan op 22 en 23 september de pleidooien gepland in de zaak van een roofmoord in een B&B in Leke bij Diksmuide. Het gaat om het eerste correctionele moordproces voor de Veurnse rechtbank. Twee Britten van Pakistaanse origine zouden een 49-jarige kennis op 27 augustus 2014 met een overdosis chloroform om het leven gebracht hebben. De beklaagden ontkennen de feiten. Hun advocaten zijn in beroep tegen de beslissing van de rechtbank om het proces zonder getuigen te laten verlopen.

Een vrouw uit Kortemark zal zich binnenkort moeten verantwoorden voor de moordpoging op haar vriend Roby C. (42). Sarah C. stak in maart 2016 hun woning in brand terwijl haar vriend lag te slapen.

Cannabisboer Lagrou moet opnieuw voor de Ieperse strafrechter verschijnen, omdat hij in beslag genomen goederen uit zijn loods verduisterde.

Cannabisboer Lagrou moet opnieuw voor de Ieperse strafrechter verschijnen, omdat hij in beslag genomen goederen uit zijn loods verduisterde. © Kurt Desplenter

In Ieper staat een dossier van gewelddadige home invasions in de grensstreek op stapel. Vier mannen uit Roubaix pleegden tientallen zware criminele feiten in ons land. Het onderzoek kreeg de naam 'Baobab' en werd door de federale procureur reeds uitgebreid toegelicht. De verdediging van de vier Fransen staat gepland voor september. Cannabisboer Lagrou moet opnieuw voor de Ieperse strafrechter verschijnen, omdat hij in beslag genomen goederen uit zijn loods verduisterde. Verder zal het dossier rond de dodelijke schietpartij in Dadizele, bij Moorslede, vermoedelijk nog dit gerechtelijk jaar doorverwezen worden naar de correctionele rechtbank voor behandeling.

De Kortrijkse rechtbank herneemt over enkele weken de zaak van een vermeden gezinsdrama in Roeselare.

De Kortrijkse rechtbank herneemt over enkele weken de zaak van een vermeden gezinsdrama in Roeselare. © GF

De Kortrijkse rechtbank herneemt over enkele weken de zaak van een vermeden gezinsdrama in Roeselare. Een koppel diende hun dochtertje slaappillen toe en stichtte brand in de gezinswoning. Het meisje ontwaakte tijdig en kon alarm slaan. Oud-politicus en graaf Henri d'Udekem d'Acoz moet er voor de strafrechter komen voor oplichting. Ook het dossier van Wevelgemse diaken Ivo Poppe is bijna afgerond en wordt dus wellicht binnenkort behandeld. Hij wordt ervan verdacht tientallen patiënten te hebben vermoord in het ziekenhuis van Menen, waar hij ruim 30 jaar als verpleger werkte.

(Belga)

Meer nieuws uit

Lees meer over:

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!