Oudenburg in shock na wrede moord: “We zagen Caroline hier allemaal heel graag”

dd
Redactie KW

De tragische dood van Caroline Dombrecht heeft bij de hele Oudenburgse gemeenschap een diepe wonde geslagen. De verslagenheid is er bijzonder groot. “Hoe het nu verder moet? We weten het niet. Wel zal Caroline enorm gemist worden, niet alleen voor haar werk, maar voor wie ze was. Zo’n lieve madame en een echte moederkloek.”

“Hoe kan iemand zoiets doen? Met iemand die zo braaf en toegewijd was in alles. In haar werk, voor haar kinderen. Ik denk dat ze ook voor hem veel te goed is geweest.” Ann Boudolf van Lens Roses is er het hart van in. Caroline Dombrecht (47) is tuinarchitect van opleiding en ging na haar studies, 25 jaar geleden, bij de rozenkwekerij aan de slag. “Onze zaak groeide en we zochten iemand die ons kon helpen. Caroline was de geknipte persoon. Ze hield enorm van bloemen en planten, was er heel graag mee bezig. Al vlug werd ze bij ons ook bestuurder, zodat we met z’n drieën over alles verder beslisten. We hebben de zaak samen uitgebouwd tot wat ze nu is”, verwoordt Ann hoe Caroline zich bij hen inwerkte.

“Ze was ook heel veelzijdig, een goeie onderhandelaar met de klanten, het was ook zij die de contacten met het buitenland legde voor bijvoorbeeld beurzen, ze kende veel van rozen, hielp bij het snoeiwerk en het oculeren. Eigenlijk deden Rudy, Caroline en ik alles samen. Niemand zat in een bepaald hokje. “Hoe het nu verder moet? We weten het niet. Wel zal Caroline enorm gemist worden, niet alleen voor haar werk, maar voor wie ze was. Zo’n lieve madame en een echte moederkloek voor haar kinderen.”

Ann kreeg maandagnamiddag een telefoon van de mama van Caroline om haar te laten weten wat er gebeurd was. “Sedertdien zijn we totaal ontredderd”, zegt Ann. “Wat en hoe het gebeurd is, weten we niet. Het is werk van politie en gerecht om dat uit te zoeken. Heel raar vind ik wel dat ik de maandagmorgen om 7.30 uur een sms’je van Caroline kreeg waarin stond dat haar zoontje ziek was en ze eerst naar de dokter zou gaan. Wie heeft dat dan verstuurd?

Samen met de kinderen van Caroline willen Ann en Rudy later op het jaar een roos naar haar noemen. “Welke het wordt, laten we aan haar dochters en zoontje over. Ook zal ze altijd bij ons aanwezig blijven met een foto op haar bureau.”

Angsten en twijfels

Ook Peter Velle, toekomstig burgemeester van Oudenburg, reageert aangedaan. De politicus woont met zijn gezin in de Oude Kerkwegel, op een steenworp van waar maandag het drama werd ontdekt. “Ik kende Caroline als een creatieve, gedreven en vriendelijke vrouw die gepassioneerd was door haar job bij Lens Roses. De gebeurtenissen raken de hele gemeenschap in haar diepste zijn. Met heftige gevoelens van kwaadheid, verdriet en medelijden. Dit zet bij veel Oudenburgenaars het geloof in het leven een stuk op losse schroeven, met veel angsten en twijfels”, zegt Peter Velle.

dd
dd

“Dat moet allemaal een plek krijgen op een manier waarop iedereen weer verder kan. Het is belangrijk dat dat gedeeld en samen gedragen wordt. Pasklare antwoorden zijn er niet en nooit. In alle eerlijkheid en respectvol praten met elkaar en goed luisteren helpt. Ook over hoe we zelf in het leven staan en samenleven. Maar ook gedeelde stilte moet kunnen. Onze gedachten gaan in de eerste plaats uit naar de kinderen van Caroline en haar vrienden en familie. Zij verdienen alle liefde en steun. Het hoe en waarom van de feiten zijn daar nu even ondergeschikt aan”, besluit Peter.

Een warme mama

Ongeloof ook bij Pascale Defevere die aan de Marktstraat een schoenenzaak runt. “Groot verlies voor haar kinderen. Ze was voor hen een warme mama”, zegt Pascale emotioneel. “Hoe plaats je zoiets? Iedereen die hier binnenkomt, spreekt vol onbegrip over wat is gebeurd. Caroline was een heel warme persoonlijkheid, engageerde zich voor heel veel. Ik kende haar niet persoonlijk, maar wel via de school. Een van haar dochtertjes zat tot aan het zesde leerjaar bij mijn zoon Remi in de klas. Ik herinner me nog dat ze voorlas op de communie en dat echt heel goed deed“, vertelt Pascale. “Caroline is ook een tijd lid van het bestuur van Markant geweest. Met onze vereniging Best Pittig hebben we al eens een workshop bloemschikken gehouden bij Lens; toen heb ik haar daar ook ontmoet.” Pascale herinnert zich ook dat de vermoedelijke dader als clown Toby bij elke nieuwe show een try-out gaf voor de kinderen in vrije basisschool De Tandem.

Onbegrijpelijk

Diaken Jos Desmeth kent het gezin van Caroline Dombrecht goed. “Ik heb haar vorige zaterdag, na de vormselviering, nog gesproken. Haar zoontje was bij de vormelingen.” Dat zoiets in zijn eigen stad kon gebeuren, is ook voor Jos onbegrijpelijk. “Caroline heb ik gekend als een lieve dame, een gedreven vrouw in alles wat ze deed en een bijzondere mama voor haar drie kinderen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier