Organisatoren Kuurnse rommelmarkt slachtoffer van verkeersagressie: “Zware acties nodig”

Bart en Koen Nottebaert waren de rommelmarkt aan het voorbereiden toen het grondig misliep. © OV
Olaf Verhaeghe

De jaarlijkse Grote Kuurnse Rommelmarkt tijdens het Ommeganckweekend werd zondag dan wel een succes, voor organisatoren Bart (27) en Koen (26) Nottebaert begon de dag met een stevige valse noot. “Toen we hen aanmaanden te vertragen, stapten ze uit en kregen we een vuistslag”, reageren de broers verbijsterd.

Zondagochtend vroeg begonnen de broers Bart en Koen Nottebaert de omgeving van het Marktplein in Kuurne klaar te zetten voor de Grote Kuurnse Rommelmarkt. Rond 5 uur liep het echter mis. “We waren aan het werk in de Twaalde Liniestraat: de standruimtes controleren, de nummering nagaan,…”, vertelt Bart. “Drie mannen en één vrouw – ik schat dertigers – kwamen iets na vijf uur gezwind uit een café daar en wilden met gierende banden vertrekken. Daarbij scheerden ze rakelings langs mij. Aangezien de zone 30 daar geldt, maande mijn broer hen aan iets te vertragen, maar dat werd allerminst geapprecieërd.”

Na wat over en weer geroep ging het viertal er vandoor, maar ter hoogte van de kruising met het Marktplein en de Kerkstraat bedachten ze zich. “Met veel lawaai reed de bestuurder achteruit om opnieuw bij ons te stoppen. Zonder pardon kregen we allebei een vuistslag, pal in het gezicht. Ik viel op de grond en verloor mijn gsm”, zegt Bart.

Opscheppen in Kortrijk

“Akkoord, ik stond niet echt op het voetpad, maar in de goot. Er was wel zeker nog plaats genoeg om op een normale manier te passeren. In mijn ogen deden wij niets verkeerd.” Na het voorval vluchtten de vier richting Kortrijk. “Naar verluidt zaten ze daar nog even op te scheppen over hun ‘kunsten’.”

“Binnenkort zullen de zes ANPR-camera’s ingezet worden” – burgemeester Francis Benoit (CD&V)

Koens oog zit volledig dicht en ook Barts kaak zal nog wel enkele dagen pijnlijk aanvoelen. “Uiteindelijk houden we er gelukkig niets ernstigs aan over, maar het is toch even schrikken. Mijn gsm ben ik kwijt en mijn bril is kapot, maar die zaken zijn vervangbaar.” De agressoren zijn ondertussen gekend bij de politie. Het gaat niet om Kuurnenaars maar wel om mensen uit de regio. “Koen had ‘s morgens al hun nummerplaat genoteerd, aangezien hun auto daar sowieso niet ging kunnen blijven staan.”

Straatraces

Burgemeester Francis Benoit (CD&V) belooft zware politionele acties tegen joyriders en verkeersagressie. “Vooral in het weekend en ‘s nachts loopt het de laatste weken de spuigaten uit”, zegt hij. “We krijgen heel wat klachten van toeterende wagens en straatraces. Binnenkort zullen de zes ANPR-camera’s worden ingezet om de nodige ondersteuning te bieden. We zullen ook samen zitten met onder meer de politiediensten om sensibiliseringscampagnes op te zetten.

Burgemeester Francis Benoit belooft politionele acties tegen joyriders en weekendagressie.
Burgemeester Francis Benoit belooft politionele acties tegen joyriders en weekendagressie.© OV

De 20ste editie van de rommelmarkt zelf verliep verder zonder incidenten. “We hebben eigenlijk nog nooit zo’n succeseditie gekend“, glimlacht Bart. “Met ruim 180 standen en duizenden bezoekers zijn wij meer dan tevreden. Het was eventjes op de tanden bijten, maar uiteindelijk kijken we met een goed gevoel terug.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier