Opschorting van straf voor advocaat uit Brugge die zichzelf betaalde met geld van derdenrekening

Redactie KW

De Brugse strafrechter heeft een 36-jarige advocaat opschorting van straf verleend.

De Brugse advocaat betaalde zichzelf uit met geld dat cliënten op een derdenrekening hadden gestort. Dat geld diende om de burgerlijke partijen in hun zaak te betalen. Tegenwoordig werkt de beklaagde in de vastgoedsector.

De slachtoffers stortten in 2010 en 2011 maandelijks 200 euro op de bewuste derdenrekening. Van dat geld sluisde hun advocaat in totaal 2.800 euro door naar zijn eigen rekening. De man heeft dat ook nooit betwist. Hij houdt vol dat zijn cliënt wist dat hij zijn ereloon op die manier aan zichzelf zou uitbetalen. Van die afspraak beweerde een van de slachtoffers helemaal niet op de hoogte te zijn.

Ongeloofwaardige verdediging

De rechter oordeelde dat de verdediging van de advocaat ongeloofwaardig is. Het geld was immers bedoeld om als schadevergoeding aan de burgerlijke partijen te betalen. Het vergoeden van de burgerlijke partijen was één van de voorwaarden die aan een van de slachtoffers was opgelegd. Dat maakt het dus heel onwaarschijnlijk dat hij ermee zou instemmen dat de advocaat zichzelf ermee uitbetaalde.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier