Opnieuw twaalf jaar cel voor insulineverpleegster uit Diksmuide

Laurens Kindt

De 33-jarige verpleegster uit Diksmuide die in 2013 en 2015 bij twee bejaarden insuline inspoot met de bedoeling hen te vermoorden, is veroordeeld tot 12 jaar cel.

Als ze haar straf heeft uitgezeten, moet T.R. van het Gentse hof van beroep bovendien tien jaar ter beschikking blijven van de strafuitvoeringsrechtbank. In totaal verdwijnt de vrouw dus mogelijk 22 jaar achter tralies.

Enige verpleegster van dienst

De feiten waarvoor de vrouw in het Gentse hof van beroep terecht staat, dateren van 2013 en 2015. In de nacht van 21 op 22 juni 2013 spoot ze bij Georges Deschepper, gewezen uitbater van een electrozaak in Izegem, insuline in. De man was geen diabetespatiënt en belandde in coma op de dienst spoedgevallen van het Stedelijk Ziekenhuis in Roeselare. De dokters konden zijn leven redden, maar vijf maanden later overleed Georges Deschepper dan toch.

Het onderzoek naar het bizarre voorval eindigde ei zo na in de prullenmand, tot ook medebewoonster Georgette Vervaeke uit Lichtervelde in januari 2015 vergiftigd bleek te zijn met insuline. Ook zij overleefde de vergiftiging, maar bezweek in juni 2016. De directie van woonzorgcentrum ‘t Hof in Lichtervelde trok aan de alarmbel, het gerechtelijk onderzoek begon opnieuw en deze keer kwam T.R. wel vrij snel in het vizier van de speurders. Ze was de enige verpleegster die op beide momenten van dienst was op de gespecialiseerde afdeling voor zwaar dementerenden in ‘t Hof.

Gepest in de gevangenis van Brugge

Na een grondig verzoek ging de beklaagde over tot bekentenissen tijdens een test met de leugendetector. De vrouw beweerde dat ze stemmen hoorde, die haar verplichtten om de feiten te plegen. Naar eigen zeggen wilde ze de bejaarden helpen om uit het leven te stappen, nadat de slachtoffers daar eerst expliciet om gevraagd hadden. Nonsens, vond de procureur-generaal. Hij eiste voor het hof van beroep dat ze na het uitzitten van haar straf nog 10 jaar ter beschikking zou staan van de strafuitvoeringsrechtbank. Die kan beslissen om de vrouw na de twaalf jaar cel alsnog in de cel te houden, ter bescherming van de maatschappij.

“Deze vrouw heeft het profiel van een seriemoordenaar“, vond de procureur. Haar advocate vroeg om de celstraf zo veel mogelijk te beperken, onder andere omdat de vrouw in de vrouwenafdeling van de Brugse gevangenis gepest zou worden. Door het arrest van het hof van beroep ziet het er naar uit dat de insulineverpleegster nog wat langer in de cel zal zitten.

(LK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier