Oplichters doen zich voor als in het buitenland gestrande vrienden om je geld af te troggelen

16/07/14 om 09:06 - Bijgewerkt om 09:06

Bron: Kw

Oplichters hebben een nieuwe truc bedacht om hun slachtoffers via het internet geld af te troggelen.

Oplichters doen zich voor als in het buitenland gestrande vrienden om je geld af te troggelen

Ze sturen hun slachtoffers een mail met een noodkreet, die zogenaamd afkomstig is van vrienden en bekenden van het slachtoffer. In de mail vraagt de vriend of bekende geld op te sturen omdat deze 'op vakantie is gestrand'.

Dat schrijft de Nederlandse krant AD woensdag. De Nederlandse Fraudehelpdesk bevestigt daar het nieuws. Die heeft op twee weken tijd 60 meldingen gekregen van mensen die via mail zo'n verzoek hebben gekregen, en ziet die mails als "een voorbeeld van de steeds slimmere trucs met valse mails."

Nigeriaanse oplichtersbende?

De criminelen die deze methode gebruiken, hacken eerst een Hotmail- of Gmail-account. Daarna kunnen ze bij het Linkedin- of Facebookprofiel van de zogenaamde vriend. Uit diens naam sturen ze vervolgens een 'pechmail' rond. Daarin schrijft de vriend op vakantie te zijn beroofd, en vraagt hij of zij geld over te maken.

Een woordvoerder van de Nederlandse Fraudehelpdesk vermoedt dat Nigerianen achter de oplichtingspraktijken zitten. Een Nigeriaanse bende die vanuit Engeland opereert, verstuurt ook nepmails van banken. In die phishingmails, die steeds professioneler ogen, wordt geprobeerd persoonlijke gegevens binnen te halen om zo iemand geld afhandig te maken.

(Belga)

Meer nieuws uit

Lees meer over:

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!