Oplichters aten voor 1.500 euro in de Karmeliet, maar betaalden niet

Redactie KW

Driesterrenrestaurant De Karmeliet in Brugge was vorige week het slachtoffer van een 24-jarige oplichter uit Nederland.

Samen met vier vrienden kwam hij voor 1.500 euro eten zonder te betalen. Ruben C. staat geseind voor talloze oplichtingen in België en Nederland. Het was een ander gedupeerd bedrijf dat zaakvoerder Geert Van Hecke op de hoogte bracht.

Sterrenchef Geert Van Hecke herinnert zich de gladde oplichters nog goed. “Ze belden woensdagmiddag met de vraag of het mogelijk was nog een tafel voor vijf personen te reserveren voor ‘s avonds. We hadden nog een plaatsje vrij en waren zoals bij al onze gasten in blijde verwachting om hen te verwelkomen”, getuigt Van Hecke.

Op het einde van het telefoongesprek kwam de Nederlander echter met een vreemd voorstel op de proppen. “Hij vroeg ons of het mogelijk was om het etentje op voorhand te betalen via een overschrijving. Heel vaak krijgen we die vraag niet, maar we stemden er toch mee in”, gaat de sterrenchef verder. De Nederlander stuurde het restaurant een screenshot door als bewijs van de betaling. Voor Van Hecke en zijn vrouw was de kous daarmee af. Achteraf bleek het om een valse overschrijving te gaan. “We dachten dat alles in orde was en vermoedden aanvankelijk nog niks. Wie denkt er nu meteen dat er mensen zijn die zoiets doen. Het was die avond ook heel erg druk en er waren wat familiale problemen waardoor onze gedachten wat verspreid waren”, klinkt het bij Van Hecke.

Voordien hadden ze voor 2.000 euro een limousinebedrijf opgelicht én kochten ze voor honderden euro’s kostuums zonder te betalen

De olijke bende kwam ogenschijnlijk ontspannen toe in een limousine en liet de gerechten één voor één aanrukken. Toch liep het op een gegeven moment fout. “Plots kreeg ik telefoon van een autoverhuurbedrijf uit Antwerpen”, herinnert Geert Van Hecke zich. “Ze vertelden me dat er oplichters in mijn restaurant zaten en konden ook precies zeggen wie het waren. Ze waren zelf opgelicht door die persoon en hadden hem en zijn bende even voordien nog afgezet aan onze zaak.”

De lokale politie kwam ter plaatse en slaagde erin de vijf tafelschuimers te ondervragen. Toch mochten de oplichters na het verhoor terug beschikken. “Bij het verlaten van de zaak heb ik hen nog een creditkaartnummer gevraagd om zeker te zijn dat ik mijn geld zou ontvangen. Achteraf bleek ook daar geen geld op te staan. In totaal ging het om een bedrag van een slordige 1.500 euro “, besluit Van Hecke. De sterrenchef diende officieel klacht in tegen de oplichters en hoopt op die manier de misgelopen inkomsten te recupereren. Voordien hadden ze voor 2.000 euro een limousinebedrijf opgelicht én kochten ze voor honderden euro’s kostuums zonder te betalen. Na het bezoek aan het sterrenrestaurant ging de bende ook nog in Gent voor 600 euro sterke drank drinken in studentencafé De Pallieter zonder te betalen. Ook daar kwam de politie tussen. Sindsdien ontbreekt van de verdachten elk spoor.

(MM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier