Opgepakte jongerenbende die diefstallen met geweld pleegde alweer op vrije voeten

Redactie KW

Woensdag beroofden vier Brugse jongeren een 76-jarige dame in de Biezenstraat met geweld van haar handtas. Ze zouden in een gesloten jeugdinstelling worden geplaatst, maar daar is geen plaats.


Getuigen belden onmiddellijk de politie op, die met diverse patrouilles en zwaantjes een klopjacht opzette. Aan het Ruzettepark en nabij de oude brandweerkazerne konden vier verdachten opgepakt worden. Het gaat om jongeren van 15,16, 17 en 18 jaar. De dame moest gewond aan het hoofd per ambulance naar het AZ Sint-Lucas gebracht worden. Ze moest op verschillende plaatsen aan het hoofd gehecht worden.

Telkens met zelfde modus operandi

De politie vermoedt dat de vier jongeren verantwoordelijk zijn voor zeven handtasdiefstallen met geweld in Brugge. Sedert 20 juli heeft een jeugdbende immers al herhaaldelijk toegeslagen, voornamelijk in de Brugse binnenstad. Ze hanteerden telkens dezelfde modus operandi. Ze opereerden te voet en benaderden hun slachtoffer langs achter. Voorbijfietsend graaiden zij met geweld de handtas uit de handen van hun slachtoffer. Indien die tegenstribbelde werd de vrouw op de grond gegooid.

De voorbije maanden waren er al feiten in onder meer de Hendrik Consciencelaan, de Ridderstraat, de Legeweg, de Leopold I laan en de Sint-Pietersstatiedreef. De lokale politie had de voorbije weken een speciaal team ingezet dat hangjongeren en stadsparken nauwgezet in de gaten hield. Maar het is dankzij de medewerking van burgers met verantwoordelijkheidszin dat de daders konden opgepakt worden : ooggetuigen aarzelden woensdag niet om de politie op te bellen, zodat die meteen kon ingrijpen.

Vrijgelaten wegens plaatsgebrek

Donderdag werden de daders nog verhoord. Het Brugs parket verwees de drieminderjarige daders naar de jeugdrechter door, die ze liet plaatsen in een gesloten jeugdinstelling. Bij gebrek aan plaats moesten ze vrijgelaten worden. Wat natuurlijk niet betekent dat ze geen straf krijgen. Ze moeten binnenkort wel voor jeugdrechter verschijnen.

(SVK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier