Opgepakte havenindringer koelt woede op politievoertuig

© BELGA
Redactie KW

De Brugse onderzoeksrechter heeft een Tunesische vluchteling aangehouden op verdenking van het binnendringen van de haven van Zeebrugge. Dat meldt het parket van West-Vlaanderen, afdeling Brugge. G.A. stelde zich erg weerspannig op bij zijn arrestatie.

Woensdagavond bevond de verdachte zich samen met twee andere mensen in de haven van Zeebrugge. De Tunesiër gooide met stenen en met een plank naar een lid van de security. De scheepvaartpolitie kwam tussenbeide, maar G.A. liet zich niet zonder slag of stoot inrekenen. Uiteindelijk konden ze de man overmeesteren, waarna hij ook in het politievoertuig nog enkele zaken kapot schopte. De verdachte bleek enkele dagen geleden ook al binnengedrongen te zijn in de haven. Het parket heeft hem daarom voorgeleid bij de onderzoeksrechter, die donderdagochtend besliste om hem aan te houden. Dinsdag zal de raadkamer in Brugge beslissen of de Tunesiër langer in de cel moet blijven.

De haven van Zeebrugge wordt door vluchtelingen gezien als een mogelijke toegangspoort naar het Verenigd Koninkrijk. Om dat probleem te counteren, is het binnendringen van een havenfaciliteit sinds midden juni 2016 een strafbaar feit. Voordien konden indringers enkel voor hun illegaal verblijf in België vervolgd worden. Meestal worden hardleerse havenindringers door de correctionele rechtbank uiteindelijk tot zes maanden effectieve celstraf veroordeeld.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier