Opgepakte cannabisplukkers wisten niet eens dat ze zich in België bevonden

Redactie KW

De correctionele rechtbank van Brugge heeft een Nederlandse cannabiskweker veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf, waarvan de helft met uitstel.

Clemens D.R. was de spilfiguur achter een cannabisplantage van ruim 700 planten in Moerkerke bij Damme.

Enkele buurtbewoners hadden al aan de politie gemeld dat ze regelmatig Nederlandse voertuigen opmerkten aan de villa in de Nieuwdorpstraat in Moerkerke. Na een lange observatie vielen de speurders in de nacht van 2 op 3 november 2014 binnen in de villa. Op de zolderverdieping bevond zich een professionele cannabisplantage van ruim 700 planten. Het onderzoek wees uit dat de bende bovendien al twee keer had geoogst.

Het brein achter de plantage bleek de Nederlander Clemens D.R. Voor zijn aandeel in de zaak kreeg hij vier jaar celstraf, waarvan de helft met uitstel. Zijn Vietnamese handlanger, die sinds augustus in Moerkerke verbleef, werd tot 18 maanden met uitstel veroordeeld.

Tijdens de huiszoeking werden ook drie Nederlandse cannabisplukkers opgepakt. Zij legden uit dat ze die nacht voor het eerst in Moerkerke waren en bovendien niet wisten dat ze zich in België bevonden. De rechter veroordeelde hen voor hun aandeel tot een voorwaardelijke celstraf van tien maanden. Drie andere beklaagden, onder wie de zoon van de spilfiguur, werden vrijgesproken.

Netbeheerder Imewo vorderde een schadevergoeding van 180.000 euro voor de illegale manier waarop de plantage van stroom werd voorzien. De rechter wees Imewo een voorlopige schadevergoeding van 10.000 euro toe.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier