Openstaande deur verraadt 73-jarige cannabiskweker uit Beernem

Redactie KW

Een 73-jarige Nederlander staat in de Brugse rechtbank terecht voor zijn aandeel in een grootschalige cannabisplantage in Beernem. De man liep tegen de lamp omdat hij de deur van zijn huurwoning liet openstaan.

Adriaan V. had naar eigen zeggen een fikse som geld geleend bij enkele schimmige figuren. Om zijn schuld af te betalen werd hij gedwongen om een pand te huren en cannabis te kweken. Zijn oog viel op een woning in de Maria-Aaltersteenweg. Maar toen de verhuurder de deur van de woning op een dag zag openstaan en een kijkje ging nemen, werd de plantage van bijna 200 cannabisplanten ontdekt. Er lag ook drie kilogram gebruiksklare cannabis.

Adriaan V. bekende dat hij twee keer succesvol had kunnen oogsten en dat dit ongeveer 15.000 euro had opgebracht. Dat bedrag wil de procureur nu laten verbeurd verklaren. Daarnaast vroeg de procureur een jarenlange celstraf voor de Nederlander, die sinds 1 juni in voorhechtenis zit.

“Wil niet sterven in gevangenis”

“Mijn cliënt hoopt op een milde bestraffing”, stelde advocate Mélanie Sevenant maandag tijens de pleidooien. “Hij is geen doorgewinterde crimineel en heeft goed meegewerkt aan het onderzoek.” Adriaan V., die in 1987 al eens veroordeeld werd voor inbreuken op de BTW-wetgeving, nam op het einde ook nog even het woord. “Ik heb keelkanker en wil niet sterven in de gevangenis“, besloot hij.

De uitspraak volgt op 29 augustus.

(AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier