Openbaar ministerie: “Samyntje, had je je niet beter door de kop geschoten?”

In 2015 werd de 64-jarige huisarts Patrik Roelandt uit Ingelmunster vermoord. © Frank
Redactie KW

Het openbaar ministerie was onverbiddelijk voor de 57-jarige Izegemnaar Danny Samyn, die woensdag voor de correctionele rechtbank van Kortrijk terechtstond voor de moord op de 64-jarige huisarts Patrik Roelandt uit Ingelmunster. Hij vorderde 30 jaar, plus een terbeschikkingstelling van tien jaar voor de strafuitvoeringsrechtbank. “Je bent een monster, zonder waarde. ‘Nen nieweird'”, klonk het in het West-Vlaams.

“Ik heb uw man daar zien liggen, met een mes in zijn nek. Ik heb tijdens het naar huis rijden gehuild als een klein kind. Zo zinloos. Ik heb geen enkel slecht woord gevonden over Patrik Roelandt. Hij was een goed man en een groot mens”, opende het openbaar ministerie.

Geld, gat en God

“Meestal kan ik 95 procent herleiden tot geld, gat en God. Bij de rest hebben we te maken met een zot, maar dat is hij niet. Hij is niet krankzinnig of zwakbegaafd, anders was hij al geïnterneerd of vrij. Het ligt aan zijn persoonlijkheid. Het ligt aan hem”, vervolgde het openbaar ministerie.

“Voor mij ben je een monster. Zonder waarde. ‘Nen nieweird’ met een hoek af. Je verdient het niet om verdedigd te worden. En weet je wat dit grapje zal kosten, aan ons?”, zo verwees de procureur nogmaals naar de vermeende invaliditeit van de man uit Ingelmunster. De man is al sinds 2000 invalide, maar daar wou het openbaar ministerie niet in meegaan. “Was het niet beter geweest om zelfmoord te plegen en uw eigen door de kop te schieten? Zou er iemand getreurd hebben?”

Volgens het openbaar ministerie was Samyn “pissed” op de politie en voelde hij zich mismeesterd door de medische wereld. “Patrik Roelandt verwees u door naar specialisten en wou u zelfs laten opnemen in de psychiatrie. En daarvoor moest hij boeten”, klonk het.

Voorbedachte rade

Volgens het openbaar ministerie gaat het om voorbedachte rade en is er voor, tijdens noch na de feiten sprake van verzachtende omstandigheden. Vandaar dat het openbaar ministerie nog een schepje bovenop de maximumstraf van 30 jaar deed.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier