Openbaar ministerie eist tot twaalf jaar cel voor zigeunerbende

© Getty Images/iStockphoto
Redactie KW

Een georganiseerde roversbende die opereerde vanuit twee zigeunerkampen in de buurt van Rijsel stond na twee jaar onderzoek voor de correctionele rechtbank in Kortrijk terecht voor zo’n vijftig diefstallen, inbraken en ramkraken, onder meer in tuincentra. Voor het kopstuk van de 22-koppige Roemeense bende vorderde het openbaar ministerie twaalf jaar effectieve gevangenisstraf.

De zigeunerbende sloeg vanaf het voorjaar van 2015 tot 2016 toe in Oost- en West-Vlaanderen, maar ook in Moeskroen, Ath, Charleroi, Doornik, Drogenbos, La Louvière… Vaak hadden ze het op werkmateriaal in tuincentra zoals José Luyckx in Rollegem-Kapelle (Ledegem) of op elektrische apparaten bij vestigingen van Cash Converters, wereldleider in aan- en verkoop van tweehandsartikelen, gemunt. Het onderzoek naar de bende Roemeense Romazigeuners raakte in een stroomversnelling toen in juni 2015 drie Roemenen in Lichtervelde na een klopjacht opgepakt konden worden toen ze 2.400 kilogram gestolen lood bij een handelaar probeerden te verkopen. Het gerecht zette alle middelen in om linken en bewijzen te verzamelen, zoals telefonie- en DNA-onderzoek, camerabeelden, vinger-, oor- en voetafdrukken… Bij tal van ramkraken bleven ook gestolen voertuigen achter, waardoor ook linken gelegd konden worden.

Twaalfjarige betrokken

Er werden verdachten uit Roemenië, Frankrijk en Polen uitgeleverd. Sommige verdachten zijn geen onbekenden voor de gerechtelijke diensten in Denemarken, Italië, Frankrijk… Opvallend was dat bij heel wat inbraken of ramkraken ook een kleine minderjarige, die uiteindelijk slechts twaalf jaar bleek te zijn, werd opgemerkt. Hij was telkens de enige die zich nergens aan stoorde en zonder handschoenen of bivakmuts opereerde. “In de kampen is er niemand die werkt en dus een officieel inkomen heeft. Ze leven van de verkoop van oud ijzer en de verkoop van de buit”, zo schetste het openbaar ministerie het leven in de Rijselse zigeunerkampen van waaruit de Roemenen vertrokken om telkens in verschillende samenstellingen hun slag te slaan.

Slechts zes beklaagden aanwezig

Suraj H. (27) wordt aanzien als het kopstuk. Hij riskeert twaalf jaar cel. Hij vloog in juni 2015 na de klopjacht in Lichtervelde in de cel en verblijft daar nog altijd. Volgens het openbaar ministerie nam zijn broer Silviu Alin H. (25) nadien de leidende rol over. Net als voor drie anderen eiste het openbaar ministerie voor hem tien jaar cel. Slechts 6 van de 22 beklaagden daagden voor de rechter op of lieten zich door een advocaat vertegenwoordigen. Diegenen die er wel waren, minimaliseerden de feiten en probeerden zoveel mogelijk te betwisten.

(LSi)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier