Openbaar aanklager vraagt Ebadi schuldig te verklaren aan doodslag op Godelieve Degryse

© BELGA
Redactie KW

Op het assisenproces in Brugge tegen Rasoul Ebadi (35) heeft procureur-generaal Serge Malefason donderdag zijn requisitoir gehouden. Volgens het openbaar ministerie is de beschuldigde met zijn knieën op de borstkas van Godelieve Degryse (82) gesprongen en is hij daarom schuldig aan doodslag.

De openbaar aanklager zocht in de asielaanvraag van Rasoul Ebadi een aanleiding tot de feiten. “Op dat moment stond het water hem aan de lippen. Hij zocht alle mogelijke argumenten om te mogen blijven.” Uiteindelijk liet de beschuldigde zich zelfs adopteren door zijn goede vriend Willy Deswarte. “Hij was op dat moment tot alles bereid voor zijn regularisatie.”

Geld als drijfveer

In diezelfde periode begon de Iraniër ook financiële problemen te kennen. Door het verlies van zijn vluchtelingenstatuut verloor hij ook zijn uitkering en alle kansen om te werken. “Geld was zijn drijfveer. De dag na de feiten laat hij zijn advocaat Jan Lefere rondbellen naar notarissen om te kijken waar haar testament was. Hij geloofde dat hij in haar testament stond.” Ebadi heeft altijd ontkend dat hij op geld uit was. “Drie dagen lang heeft hij u hier in uw gezicht zitten manipuleren. Het is een meester-manipulator, zoals de gerechtspsychiater goed opmerkte.”

“De dag na de feiten laat hij zijn advocaat rondbellen naar notarissen om te kijken waar haar testament was.”

Over de feiten zelf verwees de procureur-generaal naar de vele wijzigende verklaringen van de beschuldigde. “In de 36 uur voor hij verdacht werd, heeft hij ook al veel rare uitspraken gedaan. Eerst was er een reanimatietijd van anderhalf uur, en dan verandert hij dat plots in vijf minuten?” Ook over de plaats waar hij Godelieve Degryse aantrof, waren de verklaringen van de beschuldigde niet eenduidig. “Ik heb er ook een probleem mee dat ze nog Rasoul zou geroepen hebben. Haar schildkraakbeen was gebroken tijdens de val, dan kan je niet meer roepen.”

Volgens de beschuldigde kwam zijn partner om het leven door een fatale val van de trap. “Zestien ribbreuken en een afgescheurde aorta, dat komt niet door een val van de trap. Het moet een heel zware impact geweest zijn. Dat is trouwens ook helemaal geen lange trap. Ik weet niet hoe ze van die trap is gesukkeld, maar dat is niet de doodsoorzaak.”

“Als je op een vrouw van 82 gaat zitten, dan weet je dat ze dood gaat”

De openbaar aanklager meent dat Ebadi met zijn knieën op haar borstkas is gesprongen. “Het moet beneden gebeurd zijn. Daar ben je op haar gesprongen, los erdoor. Ik weet niet wat er juist gebeurd is, maar dat je op haar hebt gezeten, weet ik wel. Als je dat doet bij een vrouw van 82 jaar, dan weet je dat ze dood gaat.”

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier