Openbaar aanklager vordert 27 jaar voor Deveycx, verdediging vraagt om mildheid

© BELGA
Redactie KW

Op het assisenproces tegen Victor Deveycx (27) heeft procureur-generaal Serge Malefason 27 jaar opsluiting gevorderd. De Duinkerkenaar werd donderdagavond al schuldig bevonden aan de doodslag op Maxence Thooris (19) op 6 september 2014 in Oostende.

De openbaar aanklager overliep in zijn requisitoir enkele klassieke verzachtende omstandigheden. “Op zijn Belgische strafregister staat er misschien niets, maar de veroordelingen in Frankrijk tellen ook mee.” Van spijt is volgens het OM geen sprake bij Deveycx. “Spijt moet gedragen worden door oprecht berouw. Als je dat oprecht berouw niet hebt, dan is het zelfbeklag. Dan vind je het gewoon spijtig dat je in de box zit en dat je gestraft zal worden.” Victor Deveycx probeerde zijn spijt wel uit te drukken in de loop van het proces. “Hij vroeg aan de moeder en de grootmoeder van Maxence om de feiten te vergeten. Ik viel bijna van mijn stoel, toen ik dat hoorde. Dan vraag je eigenlijk niet alleen de fysieke dood, maar ook de morele dood van Maxence.”

Serge Malefason merkte op dat de beschuldigde nooit gewerkt heeft. “Is er dan een ongelukkige jeugd? Ik stel vast dat de vier andere kinderen wel hun best hebben gedaan en wel hard gewerkt hebben.” Daarnaast kreeg Deveycx ook van justitie voldoende kansen. “Hij kwam misschien vanuit een verpauperd kwartier, maar hij had er alle kansen. En hij is tot vervelens toe gewaarschuwd geweest door justitie.”

“Punt van hoop om naar toe te werken”

Anderzijds legde de procureur-generaal wel aan de jury uit dat het voor Deveycx niet eenvoudig zal zijn om vervroegd vrij te komen. “U moet er rekening mee houden dat die man dat tot de laatste dag kan uitzitten. Als ik een straf vorder, dan meen ik dat. Het is niet zo dat ik een Perzische tapijtensjacheraar ben die over het cijfer onderhandelt.”

Openbaar aanklager vordert 27 jaar voor Deveycx, verdediging vraagt om mildheid
© BELGA

Tenslotte stelde de openbaar aanklager vast dat de beschuldigde een gevaar blijft voor de maatschappij. “Ik heb daar geen testen voor nodig. Er is zijn verleden, zijn agressie, de spanningsopbouw van de feiten. Hij moet toch een punt van hoop hebben waar hij naartoe kan werken. Bij 30 jaar ligt dat punt te ver. Daarom vorder ik in eer en geweten 27 jaar opsluiting.”

Openbaar aanklager vordert 27 jaar voor Deveycx, verdediging vraagt om mildheid
© BELGA

Meester Melanie Sevenant, die de beklaagde verdedigt, waarschuwde de jury voor mogelijke detentieschade. “Een gevangenis is helemaal geen lachertje. Het is een plaats waar ik nooit met plezier naartoe ga. En ik kan er dan nog buiten wanneer ik zelf wil.” Volgens de verdediging zorgt een lange gevangenisstraf voor een sociale achterstand. “De impact is enorm. Hij werkt er wel, dat stelt hem in staat om een spaarpotje aan te leggen om de burgerlijke partijen te vergoeden.”

“Ik vraag om fors onder die 27 jaar te gaan”

De andere advocaat van Deveycx startte zijn pleidooi door te verwijzen naar een andere cliënt. “Pierre (red. Serry) sprak me woensdag aan in de gevangenis en vroeg om goed voor Victor te zorgen. Hij vertelde dat hij het zo’n breekbare jongen vindt”, aldus meester Kris Vincke. Bij een straf van 27 jaar is de beschuldigde volgens de verdediging verloren voor de maatschappij. “Dan kan hij niet meer beginnen aan een gezin of een carrière, dan wacht hem een leven aan de rand van de maatschappij.”

Meester Vincke haalde ook de feiten zelf aan. “Neem van mij aan dat er veel gruwelijke doodslagen zijn. Als je hem al 27 jaar geeft, wat ga je dan doen met iemand die heel zijn gezin in een vlaag van woede neerhaalt, verminkt en de lijken doet verdwijnen? Hij heeft wel een heel slecht randje, maar au fond is dat een persoon waar zeker mee te leven valt.”

Volgens de gerechtspsychiater blijft Deveycx erg gevaarlijk. “Ik hoop dat u zich niet laat leiden door zijn verslag, dat vodje papier. Ik ben 23 jaar bezig en word kwader en kwader. De gerechtspsychiatrie in België is een lachertje, omdat de staat er niet in investeert.”

De verdediging liet de deur op een kier voor enkele verzachtende omstandigheden, zoals de jeugdige leeftijd van Deveycx. “Je gaat me niet horen zeggen dat hij een ongelukkige jeugd heeft gehad, maar ik ben er wel van overtuigd dat hij een vader heeft gemist.”

Openbaar aanklager vordert 27 jaar voor Deveycx, verdediging vraagt om mildheid
© BELGA

Daarnaast heeft Deveycx wel degelijk spijt van zijn daden. “We hebben hem terug moeten samenrapen, toen we verteld hadden dat Maxence was gestorven. We hebben daar een kwartier in absolute stilte gezeten. Hij heeft zelfs nooit beroep aangetekend tegen zijn voorhechtenis.”

Tenslotte merkte ook de verdediging op dat het niet evident zal zijn om voorwaardelijk vrijgelaten te worden. “U moet er rekening mee houden dat al wat u zal opleggen tot de laatste dag zal uitgezeten worden. Daarom vroeg ik om een milde straf en om fors onder die 27 jaar te gaan.”

Het hof en de jury hebben zich om 11.40 uur teruggetrokken voor de beraadslaging over de strafmaat.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier