Openbaar aanklager tegen Kenny Terryn: “Waarom heb je toen geen zelfmoord gepleegd?”

© BELGA
Redactie KW

Op het assisenproces tegen Kenny Terryn (24) heeft procureur-generaal Tom Janssens zijn requisitoir gehouden.

De openbaar aanklager haalde hard uit naar de beschuldigde en vroeg om hem te veroordelen voor de moord op Kimberley Courtens (20) op 12 september 2014 in Hooglede.

De nabestaanden van het slachtoffer hopen al meer dan twee jaar dat Terryn vertelt waarom hij de feiten gepleegd heeft. “Maar reeds twee jaar verdoezelt hij de waarheid en speelt hij met onze voeten“, vindt Tom Janssens. “Als je zegt dat je spijt hebt tegenover Kimberley haar ouders, dan toon je dat duidelijk verkeerd. Je hebt wel spijt, maar dat is omdat je in de gevangenis zit. Dat komt door je egocentrische ingesteldheid.”

Je hebt wel spijt, maar dat is omdat je in de gevangenis zit

De procureur-generaal verwees uitgebreid naar het verslag van de gerechtspsychiater. “Daaruit blijkt dat er geen sprake van hallucinaties of een gespleten persoonlijkheid. Hij liegt daarover, als rechtvaardiging voor zichzelf.” Ook in de historie met de kaartlegster ziet het OM geen excuus. “We mogen die geldklopperij niet overschatten. Beweren dat Kimberley niet wilde dat hij zich liet opnemen, is ook een gemakkelijk excuus. Niemand kan hem tegenspreken, maar wij weten dat Kimberley alles voor hem over had.”

Voor moord riskeert Terryn levenslange opsluiting, maar dat zal volgens het openbaar ministerie niet gebeuren. “Ik ben alleszins niet van plan om de maximumstraf te vorderen. Het is niet de ergste die hier al gezeten heeft. Voor anderen heb ik met volle overtuiging wel de maximumstraf gevraagd.” Over het oogmerk tot doden bestaat wel geen twijfel. “Dat is nogal evident als je iemand twee minuten lang de keel toenijpt, tot ze er blauw van wordt.”

Tom Janssens reikte de jury ook enkele elementen aan die op voorbedachten rade kunnen wijzen. “Eventjes vooraf bedenken wat je gaat doen volstaat. Het hoeft geen gedetailleerd plan te zijn. Bij de onderzoeksrechter zegt hij zelf dat hij de beslissing nam toen ze hem afwees bij die kus.” Vooral het gedrag na de feiten lijkt erg rustig en gepland te verlopen. “Hij verbergt haar, want ze mag niet gevonden worden. Hij parkeert haar auto aan de vaart, zodat men aan zelfmoord zou denken. Hij belt zelfs nog naar de telefoon van Kimberley, terwijl ze dood in de gracht ligt. Uit het scenario na de feiten en de handelingen tijdens de feiten blijkt de voorbedachtheid. Dan is er nog de duur van de handeling en het feit dat hij op geen enkel moment gestopt is.”

Je bent een lafaard, Kenny Terryn

Daarnaast verwees de openbaar aanklager naar de mogelijke zelfmoordplannen van de beschuldigde. Zelf ontkent Terryn dat hij die bewuste dag uit het leven wilde stappen. “Je bent een lafaard, Kenny Terryn. Waarom heb je toen geen zelfmoord gepleegd? Dan zouden wij hier niet gezeten hebben. Uw moeder zou niet de moeder van een moordenaar geweest zijn. Er zou uw familie heel veel schande gespaard zijn. Je bent een laffe moordenaar.”

Tenslotte vertelde de procureur-generaal dat zijn zoon ooit in Avelgem in dezelfde kleuterklas zat als Kimberley Courtens. “Ik heb nog vaak gedacht aan dat bolleke met haar blozende wangetjes, bruine oogjes en mooie krulletjes. Ik vraag u om recht te laten geschieden. Doe het niet voor mij, doe het niet voor haar, maar doe het omdat het juist is.”

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier