Oostendse chef-kok toch slachtoffer van roofmoord?

Redactie KW

Het Brugse gerecht hoopt een mogelijke doorbraak te kunnen forceren naar de opheldering van de dood van Pieterjan Bentein uit Oostende. Het is niet uitgesloten dat de 30-jarige chef-kok niet verongelukte met zijn fiets, maar met geweld om het leven is gebracht. In dat verband focussen de speurders op enkele tieners.

Aanvankelijk ging de politie van Oostende ervan uit dat Pieterjan Bentein onderweg naar huis en om nog onbekende oorzaak met zijn fiets ten val gekomen zijn. Hij bezweek daarna aan zijn verwondingen.

‘Het parket in Brugge bevestigt dat er verhoren zijn verricht. Maar er is niemand gearresteerd’

Deze hypothese van een ongeluk is echter nooit sluitend geweest. De politiepatrouille was het opgevallen dat het slachtoffer gsm, noch portefeuille bij zich had.

Jongeren uit bed gelicht

Om volledig uitsluitsel te krijgen over de dood van de chef-kok liet het West-Vlaams parket, afdeling Brugge bijkomende onderzoeken verrichten. In dat verband verspreidde het parket in juni, een maand na de feiten, een opsporingsbericht naar enkele jongeren. Daarin stond dat zes tieners zich kort voor de aankomst van de politiepatrouille ophielden nabij de plek waar de zwaargewonde Pieterjan werd gevonden.

Het zou gaan om vier jongens en twee meisjes. Het gerecht wou hen graag ontmoeten, want ze konden mogelijk ‘iets’ hebben opgemerkt kort voordat de chef-kok ten val kwam. Geen enkele jongere reageerde. Na de oproep liepen wel enkele tips binnen. Volgens Het Laatste Nieuws is het op basis daarvan dat woensdagochtend enkele tieners in alle vroegte uit hun bed lichtte.

Met opzet van fiets geduwd?

De gsm van het slachtoffer zou een tijdlang binnen dezelfde groep tieners gecirculeerd hebben. Heeft een van hen het toestel gekocht van een vooralsnog onbekende, die betrokken was bij de dood van Pieterjan? Of hebben de tieners het toestel gejat terwijl Pieterjan zieltogend op het fietspad lag? Of duwden ze hem met opzet van zijn fiets om hem daarna te beroven?

Het parket in Brugge bevestigt dat er “op basis van bepaalde elementen uit het dossier woensdag bepaalde onderzoeksdaden zijn gesteld, waaronder verhoren”. Niemand is voorgeleid. Het onderzoek loopt verder. We konden geen bevestiging krijgen of de speurders blijven focussen op de thesis van roofmoord.

Pintje pakken en pita halen

Chef-kok Pieterjan Bentein overleed op woensdag 18 mei aan zijn verwondingen in het AZ Damiaanziekenhuis in Oostende. De agenten hadden hem in de nacht van maandag 16 op dinsdag 17 mei tussen 2 en 3 uur zieltogend aangetroffen op het fietspad ter hoogte van hert Maria-Hendrikapark. Pieterjan Bentein vertrok omstreeks 23 uur van zijn werk. Hij ging nog een pintje pakken in de uitgaansbuurt. Omstreeks 3 uur kocht hij een pita en zette vervolgens koers naar huis, maar daar kwam hij nooit meer aan.

(Jean-Pierre Terryn – Foto’s a-DJ)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier