Oostendenaar krijgt zes jaar cel voor grootschalig gesjoemel met leningen

21/06/16 om 15:55 - Bijgewerkt om 15:55

De Brugse strafrechter heeft een 54-jarige Oostendenaar van Israëlische origine veroordeeld tot zes jaar effectieve celstraf voor grootschalig gesjoemel met leningen.

Oostendenaar krijgt zes jaar cel voor grootschalig gesjoemel met leningen

Het openbaar ministerie omschreef Dani S. als de spil en bedenker van de oplichtingen. De beklaagde zette in 2010 en 2011 stromannen in om verschillende panden in Oostende te kopen. Voor die stromannen regelde hij met behulp van valse loonbriefjes leningen. Bovendien kreeg S. extra krediet los door valse facturen van verbouwingen voor te leggen. Het ging in totaal om bijna 550.000 euro.

Dani S. ontkent dat hij de bedoeling had om de banken op te lichten. "Het was wel degelijk zijn bedoeling om met de huurinkomsten van die panden alles terug te betalen", pleitte zijn advocaat Terence Halsberghe. Volgens de verdediging stortte het bedrijf van S. pas in elkaar toen hij in 2012 in de gevangenis belandde. De echtgenote van S. werd voor haar rol in de zaak tot 18 maanden met uitstel veroordeeld.

Notaris uit Oostende nalatig

Een Oostendse notaris riskeerde drie jaar cel voor zijn rol in het dossier. De notaris beweerde echter dat hij van niks afwist. De rechtbank oordeelde dat de notaris hoogst onvoorzichtig was. Bij twijfel had hij de kwestie moeten voorleggen aan de voorzitter van de Kamer van Notarissen. Die nalatigheid is volgens de rechtbank onvoldoende omdat niet kon bewezen worden dat de notaris bewust het gesjoemel toestond.

Een toenmalige medewerker van kredietverstrekker Crédit Foncier de France werd tot zes maanden met uitstel veroordeeld. Een tussenpersoon kreeg bij verstek achttien maanden met uitstel, terwijl twee andere stromannen werden vrijgesproken.

(Belga)

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!