Oordeel van psychiater: “Robin is een getraumatiseerde jongen”

Redactie KW

Op het assisenproces over de dodelijke raid van RAW13 is de moraliteit van Robin Van Bossuyt (28) aan bod gekomen. Volgens een klinisch psychiater ontwikkelde de beschuldigde zijn imago van gangsterrapper om zich te beschermen.

Tot aan de scheiding van zijn ouders kende Robin Van Bossuyt een vrij zorgeloze jeugd. “Het was een kind dat veel liefde en aandacht nodig had, het is een gevoelige jongen”, vertelde zijn tante. Van Bossuyt was zeven jaar toen zijn ouders steeds vaker ruzie begonnen te maken. “Hij heeft zelf af en toe slagen gekregen van zijn vader, en zijn moeder werd regelmatig afgetroefd. Op school werd hij uitgelachen, onder andere door zijn tengere gestalte”, aldus psychiater Herman Van Nuffel.

“Hij wilde zijn gedrag niet bijsturen”

De schooldirecteur getuigde dat Van Bossuyt vanaf het vierde middelbaar problematisch gedrag begon te vertonen. “Hij had het heel moeilijk met reglementen. Zo droeg hij toch piercings, ook al is dat bij ons op school verboden. Uiteindelijk hebben we hem aangeraden om zijn laatste jaar in een andere school te volgen.” Toch vond de directeur de situatie niet buitengewoon negatief. “De uitzondering zat hem vooral in feit dat hij zijn gedrag absoluut niet wilde bijsturen.”

“Het is iemand met een anti-sociale persoonlijkheidsstoornis waar nog iets aan te doen valt”

In die periode begon hij stilaan zijn imago van gangsterrapper te kweken, legt zijn psychiater uit. “Hij bouwde een soort scherm rond zich, want eigenlijk is Robin een getraumatiseerde jongen. Ik vond alleszins geen beeld van een harde psychopaat.” Sinds zijn vrijlating timmert Van Bossuyt volgens de psychiater aan de goede weg. “Hij laat zijn pantser geleidelijk aan vallen. Hij volgt ook een opleiding. Het is iemand met een anti-sociale persoonlijkheidsstoornis waar nog iets aan te doen valt.”

Na tien maanden ontslagen

Toch liep na de feiten ook niet alles op wieltjes. Zo werd hij na tien maanden ontslagen als klusjesman bij het OCMW van Brugge. “Hij was toen al tien dagen onwettig afwezig. In die hele periode heeft hij maximaal vier maanden effectief gewerkt, de rest van de tijd was hij afwezig wegens ziekte”, getuigde zijn diensthoofd. Enkele collega’s zouden bang geweest zijn voor de verbale agressie van de beschuldigde. “Hij zou gedreigd hebben af te komen met zijn hond of zijn muziekgroepje. Robin heeft die bedreigingen wel ontkend, en tegen mij is hij altijd vriendelijk geweest.”

Dinsdagochtend zullen familieleden en kennissen van Kevin Goeman gehoord worden. In de namiddag komen onder meer enkele oud-leden van RAW13 getuigen.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier